Erişilebilirlik

Rusya Yatırımcıları Korkutuyor


Rusya Yatırımcıları Korkutuyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Yatırımcılar, Kırım’daki siyasi ve askeri gerginliğe Amerika’nın yaptırımlarla karşılık vermesinden ve Rusya’nın yabancı varlıklara el koyma tehdidinden kaygı duyuyor

Kırım’daki son gelişmeler finans piyasalarında dalgalanmalara yol açtı. Yatırımcılar, Kırım’daki siyasi ve askeri gerginliğe Amerika’nın yaptırımlarla karşılık vermesinden ve Rusya’nın yabancı varlıklara el koyma tehdidinden kaygı duyuyor. Yabancı yatırımcılar, Rusya’nın borçlarını ödeyemez duruma düşmesi ve Gürcistan savaşından birkaç yıl sonra yeniden Rusya’ya dönmüştü. Moskova’dan kaçan büyük bir yatırımcıya göre, Rusya iş yapılması çok zor olan bir yer.

Rusya’nın 2008’de Gürcistan’a savaş açması Batılı ülkelerce eleştirilmiş ve yatırımcıları kaygılandırmıştı.

Savaş, yarattığı belirsizlik ortamı ve riskler nedeniyle yatırımcıları korkutuyor.

Rusya’nın 1998’de temerrüde düşmesi yatırımcıları daha da kaygılandırmıştı. Bazıları, milyarlarca dolarlık borcunu ödemeyen Rusya’ya bir daha geri dönmeme kararı bile aldı.

Skype aracılığıyla konuşan, Ukrayna ve Rusya yatırım uzmanı Rich Smith, yatırımcıların kar getirecek yerlere gitmekten kaçınmadığını söylüyor: “Amerikalı petrol şirketleri hala Rusya’ya yatırım yapıyor. Amerikalı tüketim malları Rusya’da hala alıcı buluyor. İnsanlar herşeyi çabuk unutuyor, Rusya’da olanlar kısa vadede çok önemli görünebilir, ama uzun vadede herşey normale dönüyor.”

Bir zamanlar Rusya’da büyük yatırımları bulunan Hermitage Yatırım Şirketi’nin kurucusu William Browder’a göre, bu ülkedeki yatırım ortamı, şu anda çok kötü: “Hukuk kuralları işlemiyor, mülkiyet hakkı diye bir şey yok. Ukrayna krizinden önce de çok para kaybetme riski zaten vardı.”

Browder, avukatı Sergey Magnitski’nin hapiste dövülerek öldürüldüğünü, Rus polisinin yolsuzluk yaptığını söylüyor.

Browder, yolsuzluğa karışan polislerin intikam amacıyla Magnitski ve kendisini vergi kaçırmakla suçladıklarını anlatıyor.

Browder davası nedeniyle, Amerika bazı Rus yetkililere mali yaptırımlar getirince, Kremlin de Amerikalı ailelerin Rus çocuk evlat edinmesini yasakladı.

Halen Londra’da yaşayan Browder, Rusya’da geniş çaplı yolsuzluk yapıldığını söylüyor. Davası halen devam eden Amerikalı yatırımcı ölüm tehditleri aldığını da kaydediyor.
Browder: “Bir hükümetin bu kadar yatırımcı düşmanı bir ortam yaratması durumunda o ülkeye gidip iş yapmak çok zor. Şu anda Rusya bu yolda ilerliyor.”

Bu arada Ukrayna krizi Rusya’ya yatırım yapmayı daha da karmaşık ve zor hale getiriyor.

Washington, Ukrayna’nın egemenliğini tehdit eden Ruslar’a ve diğer kişilere vize kısıtlaması getirdi.

Avrupa Birliği de Ukrayna’ya 15 milyar dolarlık yardım paketi hazırlarken, bazı eski Ukraynalı yöneticilerin mal varlıklarını dondurdu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG