Erişilebilirlik

Rusya NATO’yu Afganistan Konusunda Eleştirdi


Rusya NATO’yu Afganistan Konusunda Eleştirdi
Rusya NATO’yu Afganistan Konusunda Eleştirdi

Rusya Devlet Başkanı Dmitriv Medvedev’in Afganistan temsilcisi Zamir Kabulov, NATO ülkelerini Afganistan’daki uyuşturucu ticaretiyle yeterince mücadele etmedikleri gerekçesiyle eleştirdi.

Kabil’i ziyaret eden Kabulov, Afganistan’daki uyuşturucu çetelerine karşı yürütülen çabanın yetersiz olduğunu söyledi.

Interfax haber ajansına konuşan Kabulov, Rusya’nın bu konuda sürekli operasyonlar düzenlediği belirtti, ancak NATO ülkelerinin sadece Afganistan’a heyetler göndermekle yetindiğini, uygulamada bir şey yapmadığını öne sürdü.

Kabulov, Avrupa ülkelerini de, Afganistan’dan gelen uyuşturucunun kendi topraklarına varmadan Rusya’da durdurulacağını düşünmekle suçladı.

Amerika’nın ise daha çok sentetik uyuşturucu ve Kolombiya’dan gelen kokain’in durdurulması konusuna ağırlık verdiğini, bu nedenle Afganistan’daki uyuşturucu kaçakçılığıyla çok fazla ilgilenmediğini öne süren Kabulov, Rusya’nın Afgan haşhaş tarlaları ile eroinin üretildiği laboratuvarları yok etmede büyük gayret gösterdiğini belirtti.

Amerika’nın uyuşturucuyla mücadele yetkililerinden Gil Kerlikovski ise geçen hafta Rusya’ya yaptığı ziyaret sırasında koalisyon güçlerinin Afganistan’da eroin üretimini durdurmak için elinden geleni yaptığını söylemişti. Bununla birlikte Kerlikovski, NATO kuvvetlerinin ülkede böyle bir strateji izlemesinin mümkün olmadığını kaydetmişti. Kerlikovski, Rusya ve diğer tüm ülkelerde uyuşturucu tüketiminin azalması gerektiğine de dikkat çekmişti.

Rusya’da yaklaşık 2 milyon uyuşturucu bağımlısının, Afganistan’dan gelen eroini kullandığını tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG