Erişilebilirlik

Rusya’nın Haber Kuruluşlarını ‘Yabancı Kurum’ Nitelemesine Amerika’dan Tepki


Rusya’nın Amerika Büyükelçisi Amerikan hükümeti tarafından finanse edilen dokuz haber kuruluşunun “yabancı kurum” olarak tescillenmesine tepki gösterdi. Büyükelçi, bu hamlenin Amerika Adalet Bakanlığı’nın Kremlin’in desteklediği Russia Today televizyonu hakkında benzer bir karar vermesi ile orantısız olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin ve Radio Free Europe/Radio Liberty’nin Moskova bürosunu ziyaret eden Büyükelçi Jon Huntsman, Rusya’nın aldığı kararı uygulamasının bu kanalların çalışmasını imkansız hale getireceğini söyledi.

Huntsman, Russia Today kanalının, Amerika’daki 80 yıllık Yabancı Kurum Kayıt Kanunu (FARA) kapsamına alınmasının açıklık sağlamak amacıyla yapıldığını, ancak kanalın Amerika’daki çalışmalarını etkilemeyeceğini belirtti.

Rusya’nın 2012 tarihli kanuna yaptığı eklere göre, bir kanalın yabancı kurum olarak kaydedilmesi; hedeflerini, finansmanının tüm ayrıntılarını, kaynaklarını ve çalışanlarını düzenli olarak beyan etmesini gerektiriyor.

Yeni düzenlemeye göre Rusya’da faaliyet gösteren yabancı medya kurumlarının Rusya’daki web sitelerinde ve sosyal platformlarda “yabancı kurum” olduklarını ifade etmeleri gerekiyor.

Rusya Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada Amerika’nın Sesi, Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) ve yedi ayrı basın kuruluşunun düzenlemeden etkilenebileceğini söyledi.

Huntsman, Amerika’nın Sesi tarafından kendisine yöneltilen soru üzerine Rusya’nın düzenlemesinin Amerika’nın FARA kanunuyla yapmaya çalıştığından farklı olduğunu anlattı. “Herhangi bir özgür toplum ve demokrasideki özgür medya prensiplerinin gücümüz, sağlığımız ve refahımız için kritik olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bu konuyu önemsiyorum” diyen Huntsman, Rusya’daki düzenlemeyi ve arkasından gelecek süreçleri yakından takip edeceklerini söyledi.

Amerika’nın Sesi Genel Müdürü Amanda Bennett ise Rusya’daki yeni düzenlemenin kurumun çalışmalarını ne şekilde etkileyeceğini şimdiden öngöremeyeceklerini söyledi. Bennett, Amerika’nın Sesi’nin kanunlar dahilinde hareket eden bağımsız, tarafsız, gerçeklere dayanan bir haber kurumu olduğunu ve bu prensiplere bağlı kalmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Rusya’da parlamentonun alt kanadı ülkedeki yabancı medya çalışanlarının “yabancı kurum” olarak kayıt edilmesine olanak tanıyan bir teklifi onayladı.

Kararla, 2012 yılında çıkarılan ve devlete bağlı olmayan kurumlarla ilgili düzenleme içeren yasa, yabancı basını da kapsayacak şekilde genişletildi. Buna göre bir yabancı medya çalışanı ve kurumdan, tüm personel ve finansal dökümlerini ayrıntılı olarak bildirmesi isteniyor.

Düzenlemenin yasalaşması için Rus Parlamentosu tarafından da kabul edilmesi ve ardından da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından imzalanması gerekiyor.

Russia Today televizyonu pazartesi günü yaptığı açıklamada, Amerika Adalet Bakanlığı tarafından kendilerini yabancı görevli olarak kaydettirmeleri için uyarı yapıldığını duyurmuştu. Söz konusu kanal, Kremlin tarafından desteklenerek küresel konularda Rusya’nın görüşlerini yansıtmayı hedefleyen bir yayın içeriğine sahip.

Amerika, Russia Today’ın Rusya’nın propaganda kanalının bir kolu olduğunu ve bu sebeple de Yabancı Kurumlar Kayıt Sözleşmesi uyarınca kayıt yaptırmaları gerektiğini belirtiyor. Aynı düzenleme siyasi amaçla lobi faaliyeti yapan avukatları da kapsıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG