Erişilebilirlik

''Rusya'nın Ukrayna'dan Tahıl Çaldığı İddiaları İnandırıcı''


Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın tahıl ihracatının bir kısmını kar amacıyla çaldığına dair haberlerin inandırıcı olduğunu söyledi.

Sanal bir yuvarlak masa toplantısında hayırseverler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle biraraya gelen Blinken, iddia edilen hırsızlık eyleminin, Rusya'nın Ukrayna işgali sırasındaki geniş çaplı eylemlerinin bir parçası olduğunu söyledi. Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesi, Kiev'in buğday ihracatına darbe vurmuş ve küresel gıda güvenliği krizinin derinleşmesine yol açmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, New York Times gazetesinde bugün çıkan bir habere atıfta bulunarak ''Rusya'nın Ukrayna'nın tahıl ihracatından kendi çıkarı için satmak amacıyla hırsızlık yaptığı iddialarına dair önde gelen gazetelerimizden birinde gördüğümüz gibi inandırıcı haberler mevcut'' diye konuştu. New York Times haberinde, Washington'un geçen ay çoğu Afrika'da 14 ülkeyi, Rusya'nın denizaşırı alıcılara çalıntı tahıl satmaya çalıştığı konusunda uyardığını bildirmişti.

Ukrayna Rusya'yı Türkiye ve Suriye'nin aralarında olduğu ülkelere Ukrayna tahıllarını satmakla suçlamıştı.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, savaşın 100'üncü gününde düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın 22 milyon ton tahılı rehin tuttuğunu belirtmişti. Bodnar, Rusya'nın Türkiye'ye çalıntı buğday sattığını öne sürmüş ve Türkiye'ye bu konuda yardımcı olması için başvuruda bulunduklarını kaydetmişti.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu hafta Türkiye'yi ziyaret edecek. Ziyaret sırasında Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatının yeniden başlatılması konusunun da ele alınması bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG