Erişilebilirlik

Sağlık Bakanı Corona Virüsünde Avrupa’yı İşaret Etti


Sağlık Bakanı Corona Virüsünde Avrupa’yı İşaret Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:33 0:00

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de henüz Corona virüsü hastası tespit edilmediğini yineledi. Bakan Koca,“tedbirsiz” olmakla suçladığı Avrupa ülkelerine seyahat etmiş veya bu ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarına 14 günlük izolasyon süreci dahil kişisel tedbir almaları çağrısı yaptı.

Koca, bakanlık bünyesinde Corona virüsü ile ilgili oluşturulmuş Bilim Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, grip virüsüyle benzer özelliklere sahip gündemdeki Corona virüsünü aynı aileden yedinci tip virüs kabul ettiklerini anımsattı. Geçen yıl sonunda Çin’de tespit edilmesi itibariyle Covid-19 olarak adlandırılan virüs ile ilgili Türkiye’deki son durumu Bilim Kurulu’nda değerlendirdiklerini kaydeden Koca, dünyada şu anda 106 ülkede vaka teşhis edildiğini kaydetti. Koca,“109 bin 498 vaka tespit edildi. 3 bin 10 kişi hayatını kaybetti. 61 bin 762 kişi iyileşti. Türkiye’de tespit edilmiş; tıbbi ifadeyle tanı konmuş Corona virüsü vakası yoktur. 2 binin üzerinde şüpheli vakada numuneler çalışıldı. Geçen gün, 5 gün önce bin 300'ün üzerindeydi. Numune sayısında da giderek artış var. Şu an 700'ün üzerinde ilave oldu. 2 bini geçen bir numune çalışması oldu. Hiçbirinde pozitif test sonucu olmadı. Virüs ülkemize gelecekse büyük ihtimalle yurt dışından yeni girişlerle veya yurt dışından dönüşlerle olacaktır. Tetkikler yapıldıktan sonra Hepatit B taşıyıcısı 3 kişi var diyebilirim” dedi.

Türkiye’nin Çin’de rahatsızlık ortaya çıktığı ilk günden itibaren tedbirler almaya başladığını, ancak Avrupa’nın Çin’le havayolu ilişkisi de dahil gerekli tedbirleri almadığını söyleyen Koca, Japonya’da salgın tespit edilmiş gemideki 30 İtalyan yolcuyla ilgili İtalya’nın gerekli karantina tedbirlerini almaması üzerine Milano’dan başlayarak ülkede salgın görüldüğünü bildirdi. Koca, “Bütün İtalya'yı kuşattığı gibi, süreçte bu dönemde Avrupa da maalesef hiçbir tedbir almadı. Avrupa’daki tedbirsizlik yayılmayı arttırdı. Bu tedbirlerde son derece ağır davrandı. Ağır davranmaya da devam ettiğini görüyoruz. İtalya'da ölümler arttı, Almanya'da sadece son 24 saatte artan vaka sayısı 111, İspanya'da 326, İsviçre'de 42, İsveç'te 45 oldu. Sorun küresel ancak mücadelemiz ulusal. Bu süreçte, biz bu mücadeleyi ulusal, yerel kendi vatandaşımızla birliktelikle aşabiliriz” diye konuştu.

Avrupa’da ciddi sıkıntı yaşandığını yineleyen Koca, “Buradaki vatandaşlarımız mümkünse evden çıkmamalı, çıkarlarsa maske kullanmalarını ve en ufak bir belirti görürlerse sağlık kuruluşlarına başvurmalarını istiyoruz” diyerek benzer şekilde Avrupa’ya seyahat etmiş vatandaşlardan da mutlaka önlem almalarını istedi.

Koca’nın ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın Corona virüsüyle ilgili şüpheli vaka bilgileri paylaşanlarla ilgili işlem yapılacağını söylemesi de dikkat çekti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG