Erişilebilirlik

''Salgını Kullanan İnternet Dolandırıcılarına Dikkat''


New York Polis Teşkilatı (NYPD) bilişim suçları, araştırma, adli bilişim, dahili araştırma gizli operasyonlar bölümü 'Grup Yedi'nin eski şube müdürü Yalkın Demirkaya, Corona virüsü salgını nedeniyle sahtekarlıkları boyut değiştiren internet dolandırıcılarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Yalkın Demirkaya
Yalkın Demirkaya

Kurduğu Cyber Diligence şirketi ABD’de ve uluslararası alanda bilişim suçları konusunda önde gelen şirketlerden biri olarak kabul edilen emekli polis şefi Demirkaya, dünya genelinde salgın hastalık yüzünden insanların evlerinde olması ve internetin yoğun kullanılması nedeniyle çökebileceği iddialarının da gerçek dışı olduğunu belirtti. Demirkaya, internetin aşırı kullanımdan dolayı asla çökmeyeceğini, ışık hızıyla hareket eden internet sinyalinin milyonlarca alternatif yolu bulunduğunu söyledi.

''İnternet sahtekarlarının yeni gözdesi Covid-19''

Demirkaya VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Corona virüsünün kendi başına siber bir tehdit yaratmadığını kaydederek, ''Normal piyasada olan internetten insanları kandırıp dolandırmaya çalışan kişiler, aynı karakterler sahtekarlıkta Covid-19’u kullanmaya başladı. Önceden başka dolandırıcılık yöntemi kullanan bu kişiler salgın hastalık sonrasında Corona virüsünü malzeme olarak kullanıyorlar. İnternet dolandırıcıları iki temel konuyu kullanıyor: Birincisi sağlık, ikincisi finansal. Dolandırıcılar, 'Bölgenizdeki Corona vakası sayısı ve ölümleri görmek için buraya tıklayın', 'Corona’ya çözüm bulundu' , 'Devletin gönderdiği Corona yardımı hesabınıza ulaşamamıştır hesap bilgilerinizi güncelleyin', 'Hükümetten gelecek olan paranızı almak için şuraya tıklayın' gibi e-mailler, telefon mesajlarıyla bilgisayarınızı ele geçirmeye çalışıyorlar. Sonuçta bu kişilerin amaçları kişisel bilgileri çalmak. İnternet sahtekarlarının yeni gözdesi Covid-19. Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) ve Amerikan Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), bu sahtekarların e-mail ve mesajlarında etkin olarak kullandıkları iki kurum. WHO e-mail adresini kullanmak bu sahtekarlar için oldukça kolay. Gelen e-maile bakıldığı zaman hakikaten Dünya Sağlık Teşkilatı’ndan gelmiş gözüküyor. Ama aslında oradan gelmiyor. O e-mailin gerçekten nereden geldiğini sıradan vatandaşlar bilemez. O e-mailin nereden geldiğini araştıracak, görecek insanlar bizleriz'' dedi.

''İnternetin ilk kuruluşunda güvenlik dikkate alınmamış''

Demirkaya, internetin ilk kurulduğunda öncelikle bilimsel amaçlı kullanım hedeflendiğinden güvenliğin ikinci plana alındığını belirterek, ''İnternet ilk oluşturulduğunda hiç kimsenin aklına bir süre sonra insanların interneti kötü niyetleri için kullanacağı gelmemiş. İnternetin kuruluşunda güvenliğe fazla önem verilmedi. Şimdi bu hatanın ceremelerini çekiyoruz. İnternet ilk kurulduğunda bilimsel bir araç olarak, üniversiteler arasında iletişim için kuruldu. Kimsenin aklıma internetin bir dönem sonra bu boyutlara geleceği ve sahtekarların interneti dolandırıcılık amacıyla kullanacağı gelmedi. Temelinde güvenlik düşüncesi olmadan internetin kurulması bir zayıflık yaratıyor'' dedi.

''Yavaşlayabilir ama internetin çökme ihtimali yok''

Demirkaya, dünyada bir çok kişinin salgın hastalık yüzünden evde kalmasıyla artan internet kullanım talebi nedeniyle çökme yaşanacağı iddialarını da gerçek dışı bulduğunu söyledi.

Yalkın Demirkaya, ''İnternet yavaşlayabilir ama asla çökmez. İnternetteki sinyalin hızı ışık hızı. İnternet öyle bir şekilde kurulmuş ki milyonlarca kullanabileceği yol var. Bir yol tıkandığı vakit diğer yola ışık hızıyla geçebiliyor. Corona virüsüne bağlı olarak evde kalan insanlar her ne kadar çok internete yüklenirlerse yüklensinler internetin tıkanmasına ya da durmasına imkan yok sadece yavaşlayabilir o kadar. Bir yol tıkanırsa anında, ışık hızıyla diğer yola geçebilen bir sistem kurulmuş. İnternetin altyapısı öyle bir şey ki istediğin kadar yüklen anında öbür tarafa kaçabiliyor. Yapısı çok kuvvetli. Kasti bir atak olmadıkça internete hiç bir şey olmaz'' dedi.

''Siber savaş ihtimali yok''

Kamuoyunda Corona virüsü salgını sonrasında küresel siber saldırılarda herhangi bir artış olmadığını kaydeden Demirkaya, ''Global saldırılarda herhangi bir artış gözlemedik, sadece saldırıların şekli değişti'' dedi.

Demirkaya, bir siber savaş ihtimalinin de olmadığı değerlendirmesinde bulunarak, ''Şu anda devletlerarası herhangi bir siber saldırı söz konusu değil. Hiçbir ülke bunu bu durumda göze alamaz. Saldırsa karşılığını saldırdığı ülkeden de görecektir. Böyle bir salgınla boğuşurken hiçbir ülke siber bir savaş riskini alamaz. Ayrıca Corona virüsü salgını en düşman ülkeleri bile yakınlaştırdı. Corona virüsü tüm ülkelerin problemi'' dedi.

''Amerika hazırlıksız yakalandı ama bir daha asla olmaz''

ABD’nin salgın hastalığa hazırlıksız yakalandığını savunan Demirkaya, Güney Kore’nin kullandığı hasta takip uygulamaları, hastalara müdahale ve vakaların tespitiyle Corona virüsüyle mücadelede başarı kazandığını örnek gösterdi, ancak Amerika’nın da bir daha hiçbir salgına izin vermeyecek yeni teknolojiler geliştireceğini söyledi.

Demirkaya, ''Güney Kore, SARS’tan dolayı salgına hazırlıklıydı. Güney Koreliler yaşadıkları SARS salgınından sonra muazzam bir sistem geliştirdiler. SARS Amerika’yı hiç etkilemedi. Bu sefer biz hazırlıksız yakalandık. Bir süre sonra bir daha asla Amerika’da pandemi yaşamayacağız. Amerika’nın elinde her şey var, yetişmiş bilim insanları, altyapı, teknoloji. Bir daha pandemi yaşanmayacak, yaşanırsa da yaygınlaşmadan önlemi alınacak. Güney Kore Covid-19 için şimdi ne yaptıysa Amerika beş mislini yapacak. Amerika’nın başına böyle bir şey bir daha gelmez'' dedi.

''New York pandemi tehlikesine karşı alınacak önlemleri ihmal etti''

New York’ta 11 Eylül sonrası kimyasal ve biyolojik savaşa karşı gerekli önlemlerin alındığını ancak pandemi konusunda ihmallerin yaşandığını belirten Demirkaya, ''2015’te Vali Andrew Cuomo’nun sağlık departmanı kurmayları New York’ta olası bir pandemi halinde 15 bin 750 ek solunum cihazına ihtiyaç duyulacağını (söyleyerek), bu cihazların alınıp stoklanması yönünde bir rapor verdiler. Cuomo, böyle bir pandemi ihtimali olmadığını savundu ve parayı başka yere harcayıp şimdi çok ihtiyaç duyulan solunum cihazı stoku yapmadı. Bu bilinen bir gerçek. Biz pandemi konusunda şimdiye kadar gerekli önlemleri almadık'' dedi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG