Erişilebilirlik

Salgın Hastalık Korkusu Temizlik Alışkanlıklarını Değiştirdi


Bir Amerikalı öğrenci derste nasıl el yıkanacağını öğreniyor
Bir Amerikalı öğrenci derste nasıl el yıkanacağını öğreniyor

Amerika’da birkaç yılda bir el yıkama alışkanlıkları ile ilgili bir araştırma yapılır. Birkaç grup bir araya gelir ve Amerikalıların tuvaletten sonra el yıkama alışkanlıklarını inceler. Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğu ve Amerikan Temizlik Enstitüsü bu sene de benzer bir araştırma yürüttü.

Son araştırmanın sonuçları temizlik alışkanlıklarının olumlu olduğunu gösteriyor. Zira sonuçlara göre yetişkinlerin yüzde 85’i kamuya açık tuvaletleri kullandıktan sonra ellerini yıkadıklarını söylüyor. 1996’dan beri yürütülen benzer araştırmalarda ilk kez oran bu kadar yüksek çıkıyor.

Araştırmada Atlanta’daki bir spor tesisinden Chicago’daki bir müzeye ve hatta New York’taki bir tren istasyonuna kadar çeşitli yerlerdeki tuvaletleri kullanan 6 bin yetişkine temizlik alışkanlıkları sorulmuş.

Sonuçlara göre erkeklerin yüzde 77’si; kadınların ise yüzde 97’si tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkıyor. Erkeklerde ellerini yıkayanların sayısı son 3 yılda yüzde 66 oranında seyrederken kadınlarda ise bu oran yüzde 88’lerdeydi.

Ancak bin kişiye telefon üzerinden sorulan sorularla yürütülen bir başka araştırmanın sonuçları, bu son araştırmayla çelişiyor. Telefon anketinde Amerikalıların yüzde 96’sı kamuya açık tuvaletleri kullanınca ellerini yıkadıklarını söyledi. Her 10 Amerikalıdan 9’u da evlerinde de tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkadığı cevabını verdi.

Sonuçlar çelişkili olsa da önemli olan bir nokta var. O da birçok hastalıktan korunabilmenin yolunun elleri en az 20 saniye süreyle, ılık su ve sabunla yıkamaktan geçtiği. Uzmanlar halka açık tuvaletlerde kağıt peçeteyle elleri kurulamanın hatta musluğu da bu peçeteyle kapatmanın da hijyen açısından önemli olduğunu söylüyor.

Sabunsuz temizlik sağlayan bazı ürünleri kullananların ise bu ürünlerin içinde en az yüzde 60 alkol bulunduğundan emin olması gerektiği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG