Erişilebilirlik

Şam'da BM Denetçilerine Ateş Açıldı


Bir BM denetçisi Modamiye banliyösündeki hastanede kimyasal silah saldırısıyla ilgili bilgi toplarken
Bir BM denetçisi Modamiye banliyösündeki hastanede kimyasal silah saldırısıyla ilgili bilgi toplarken
BM denetçileri Şam’da zehirli gaz saldırısı kurbanlarına ulaşarak örnekler aldı. Denetçiler kimyasal silah saldırısı düzenlendiği bildirilen isyancıların kontrolündeki bölgeye giderken üzerlerine ateş açıldı, konvoydaki bir araç isabet aldı ancak yaralanan olmadı.

Suriye hükümeti olayla ilgili olarak silahlı teröristleri suçlarken devlet televizyonu denetçilere Şam’ın güneybatısındaki Modamiye banliyösüne giderken kontrol noktasına kadar Suriyeli askerlerin eşlik ettiğini bildirdi.

Muhalif eylemciler BM ekibinin Modamiye’de saldırıdan sağ kurtulan kişilerle konuşmak ve örnek almak üzere Modamiye’deki bir sahra hastanesini ziyaret ettiğini açıkladı.

Batılı ülkeler kimyasal silah saldırısından Beşar Esat’a bağlı güçleri sorumlu tutuyor. Amerika, İngiltere ve Fransa liderlerinin saldırıya ne gibi bir karşılık verileceği konusunda görüşmeleri Batı’nın Suriye’de iki yıldır süren iç savaşa askeri müdahale olasılığını arttırdı.

Rusya dışişleri bakanı Batılı güçlerin kimyasal silah saldırısını Suriye hükümetinin düzenlendiğini gösteren bir kanıt ortaya koyamayacağını söyledi.
Sergei Lavrov, Şam’a girişilecek bir askeri müdahalenin uluslararası hukuku ağır biçimde ihlal edeceği uyarısında bulundu.

Obama Yönetiminden üst düzeyde bir yetkili Batılı haber ajanslarına Suriye hükümetinin Guta bölgesinde kimyasal silah kullanmış olmasından “çok az kuşku” duyulduğunu bildirdi.
Yetkili, Suriye hükümeti soruşturmayı beş gün geciktirdiği için BM denetçilerinin fazla bir bulgu elde edemeyeceğini de vurguladı.

Suriyeli isyancılar ve insan hakları eylemcileri çoğu çocuk olmak üzere saldırıda ölenlerin videolar yayınladı. Görüntülerde fiziksel şiddet ya da kan görülmüyor. Bu görüntülerin yanısıra hastanelerden gelen ve hastaları yara belirtisi olmamasına rağmen acı içinde kıvranırken gösteren videolar bu kişilerin sinir gazı ya da başka bir kimyasal silaha maruz kaldığını gösteren kanıtlar olarak kabul ediliyor.

Suriye hükümeti kimyasal silah kullandığı suçlamasını reddediyor ve bu tür silahları iç savaşa yabancı müdahalesini sağlamak için isyancıların kullandığını önesürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG