Erişilebilirlik

Sanders Destekçileri Hem Öfkeli Hem Umutlu


Sanders Destekçileri Hem Öfkeli Hem Umutlu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Demokrat Parti kurultayına katılan Vermont Senatörü Bernie Sanders yanlısı delegeler, parti içindeki seçim yarışını kaybetmiş olsalar da, uzun vadede devam edecek sistemsel bir değişikliği başlatmış olduklarını ve bunun sonuçlarını ileride göreceklerini umuyor. Bazıları hala Wikileaks tarafından sızdırılan belgelerde parti yönetiminin Clinton'dan yana bir duruş almasına öfkeli, bazıları da Clinton'a oy istediği için Sanders'a bile kızgın. Clinton yanlısı delegeler ise parti içi bölünmüşlüğe artık son verilmesi ve Trump'a karşı ortak hareket edilmesini istiyor.

"Wikileaks'ın ortaya çıkardığı gerçeklere şaşırmadım desem yalan olur" diyen Sanders yanlısı delege Jonathan Singer, herkese eşit hak verilmesini savunan Demokrat Parti'nin bunu önce kendi içinde sağlaması gerektiği görüşünde. Ama haksızlığa uğradıklarını düşünse de yılmayan Sanders destekçilerinden Singer: "İnsanlar benim önümü kestiklerinde ben tam aksine ayağa kalkıp daha çok mücadele etmek istiyorum. Parti yönetimine hem adil olup, hem de kazanmanın mümkün olacağını kanıtlayana kadar mücadele edeceğim. Hillary çok önemli şeyler başardı, herkesle ortak hareket etmek kolay değil, ama Hillary'e Kasım ayında oy vereceğiz, Ocak ayında göreve başladığında da protesto edeceğiz. Ama Hillary belki de bizi şaşırtır ve daha doğru tercihler yapar."

Trump'a Müslüman delege cevabı

Mike Saifie, iki IŞİD yanlısının kanlı saldırısına hedef olan California'daki Sen Bernardino kentinden seçilen ilk Müslüman delege olduğunu söylüyor. Saifie, Trump'ın Müslüman aleyhtarı söylemlerinin Müslümanlar'a politikaya aktif olarak katılmak için bir sebep daha verdiğini belirtiyor: "Donald Trump'ın hoşgörüden son derece uzak bir şekilde bütün Müslümanlar'ın Amerika'ya girişinin yasaklanmasının gerekli olduğunu söylemesinden sonra Sen Bernardino halkı beni Demokrat Parti delegesi seçti ve buraya Philadelphia'ya onları temsil etmem için gönderdi. Burada birlik ve beraberliği temsil ediyorum. Ben, Sen Bernardino halkının Trump'ın Müslüman karşıtı söylemine verdiği en iyi yanıtım."

Mississipi eyaletinin Jackson kentini temsilen kurultaya katılan Johnnie Jackson, parti yönetiminin tarafsız kalmayıp Hillary Clinton yanlısı bir tutum izlemesine hala öfkeli: "Bu korkunç bir durum. Parti yönetiminin böyle bir tavır alacağını düşünmezdim. Ama şimdi görüyorum ki kampanya sırasında Bernie Sanders'ın yaşadığı zorlukların bazıları bundan kaynaklanıyormuş. Ben hala Sanders'ın fikirlerine destek veriyorum. Ama Kasım ayında Hillary Clinton'a oy vereceğim."

Kurultayda Teksas eyaletinin Arlington kentini temsil eden Raquel Gair, Sanders yanlılarının Hillary Clinton'a direnç göstermesini anlayamadığını söylüyor: "Açıkcası ben anlamıyorum, eğer Demokratsak neden tek bir aday etrafında toplanamıyoruz. Elbette Clinton'la Sanders'ın bazı görüşleri birbirinden çok farklı ama birçok konuda da aynı görüşleri paylaşıyorlar. Her ikisi de ilerici görüşlere sahipler, o yüzden bazı Sanders yanlılarının yuhalamalarını ve protesto gösterilerini ben son derece kaba ve saygısızca buluyorum."

Teksas eyaleti delegelerinden Marvin Sutton da Sanders ve Clinton'ın birçok konuda aynı görüşü paylaştığını düşünüyor: "Bence hem Sanders hem de Clinton ilerici görüşler taşıyorlar. Amerika'da yoksulluk sınırının altında yaşayan insanlar var. Bunun artık değişmesi lazım. Hem Clinton hem de Sanders bunu istiyor. İkisi de daha güçlü, daha sürdürülebilir bir ekonomiye sahip bir ülke hedefliyorlar."

Clinton yanlısı delegelerin, Trump'a karşı tek bir aday etrafında toplanma çağrısına Sanders destekçilerinin nasıl bir yanıt vereceği ancak, Kasım ayında, başkanlık seçimlerinde, tam olarak ortaya çıkacak.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG