Erişilebilirlik

Saraçhane’den Yükselen Ses: “İktidar İktidar”


İSTANBUL - “Bu meydanda bu kadar büyük kalabalığın olması adaletin bittiğini söylüyor. Bir an önce hak hukuk adalet diyoruz. Milletin iradesiyle iki defa seçilen bir başkana yapılan şeyi zaten ülkece kınıyoruz. Adalet için buradayız, haksızlığa karşı çıkıyoruz.”

Bu cümleler, Saraçhane Meydanı’nda düzenlenen “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine katılmak için Muğla’nın Milas ilçesinden gelen Berrin Nas’a ait.

Saraçhane’den Yükselen Ses: “İktidar İktidar”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve getirilmek istenen siyaset yasağına karşı meydanı dolduran yaklaşık 40 bin kişiden biri olan Nas, “yaklaşık 650 kilometre yolu neden geldiniz?” sorusuna şöyle yanıt veriyor:

“Yeter artık diyoruz ülkemiz. Artık barış gelsin huzur gelsin özgürlük gelsin, çocuklarımız torunlarımız daha güzel bir ortamda büyüsün istiyoruz. Burada bulunmamız hepimizin isyanı.”

Meydanda gençler çoğunluktaydı

Alanda bulunan otobüslerden birinin üzerinde Liverpool futbol takımının artık ikonlaşmış sloganı “asla yalnız yürümeyeceksin” asılmış. Büyükşehir belediyesinin iki binasında da Atatürk posterleri ve dev Türk bayrakları dalgalanıyor.

Saat 15.30’dan itibaren trafiğe kapatılan caddeyi dolduranlar arasında çok sayıda gencin varlığı dikkat çekiyor.

Mitinge katılan Hatice Çimen, “Bu kararla çok büyük adaletsizlik yapıldı. Çok büyük bir adaletsizlik yapıldığını düşünüyoruz. Sinerji çok iyi, gençler çok iyi, alanda daha genç gördüm, onların olması çok iyi. Onlar da yavaş yavaş yaşananlara tepki göstermeye başlamışlar” diyerek bu durumdan duyduğu mutluluğu gözler önüne seriyor.

Alanda adayın açıklanması yönünde beklenti vardı

O gençlerden biri olan Ceyhun Kırcı, biraz buruk. Bu görkemli kalabalığa cumhurbaşkanlığı seçimi için muhalefetin belirlediği adayın açıklamasının toplumda daha büyük bir etki üreteceğini ama bu fırsatın değerlendirilmediğini düşünüyor.

Kırcı, “Öncelikle burada hak ve hukuk talep edenler arasında oy vermeyenler bile olabilir. Hak ve hukukun ezildiği yerde ses çıkarmazsak bize sıra geldiğinde ses çıkaracak kimseyi bulamayız. Açıkçası aday vesaire beklerdim. Belki kötü bir şey Sayın İmamoğlu’nun yaşadığı. Talihsiz bir şeyle karşı karşıya kalması ama böyle bir fırsatı bulmuşken belki de start verilebilirdi. Zaman yaklaşıyor, altı ay bir şey kaldı” diyor ama sonra biraz temkinli bir tutum alıyor; “Belki de ileride daha iyi planları vardır. İnsanların gelmesi demokrasi için hak hukuk için çok önemli.”

Doktor randevusu nedeniyle İstanbul’a gelemeyen Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu dışındaki Altılı Masa’nın tüm liderleri, “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinginde konuşma yaptı.

Kılıçdaroğlu: “Siz de haykırın, ‘iktidar, iktidar’ "

İmamoğlu dışında en büyük alkışı alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11 maddeden ibaret konuşmasında adı cumhurbaşkanlığı için geçen Ekrem İmamoğlu için “hiçbir günü onu İstanbul’a hizmet etmekten alıkoyamaz” sözleri ve “iktidar” vurgusu dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu, “Ekrem İmamoğlu hakkında verilen karar asla ve asla kabul edilemez. Toplumun vicdanı kanamıştır. Ama bize geri adım attırmamıştır. Hakka hizmet halka hizmettir, biz kuralı böyle biliriz. Hiçbir güç Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul’a hizmet etmekten alıkoyamaz. Görevini şerefiyle yapacak. Göndereceğiz, onları göndereceğiz Hiç endişe etmeyin Altılı Masa kararlı bu ülkeye huzuru ve adaleti getireceğiz. Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Maratonun sonuna geldik. Altı ay kaldı geliyoruz. İktidar olmak için geliyoruz. Siz de haykırın iktidar, iktidar” dedikten sonra kalabalıktan da “iktidar, iktidar” tezahüratı yükseldi.

İmamoğlu: “Herkes kazanacak ve her şey çok güzel olacak”

Mitingin açılış konuşmasını yapan Ekrem İmamoğlu ise 2019 yılında Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimin tekrarlanması kararı vermesi sonrası Beylikdüzü mitinginde yaptığı konuşmada olduğu gibi sözlerine “her şey çok güzel olacak” cümlesiyle son verdi.

İmamoğlu, “Asla öfkeye kapılmayacağız ama kararlı olacağız. Çünkü bu dava Ekrem İmamoğlu davası değil. Çünkü bu dava parti davası değil, bu dava ülke davası. Bu dava adalet davası. Çünkü biz bu davayı çocuklarımıza güçlü ve demokratik bir Türkiye bırakma davası olarak görüyoruz. İnanın 2023 çok güzel olacak. Yalnız benim, senin ya da onun için değil. Hepimiz için, bu ülkede yaşayan her bir yurttaşımız için çok güzel olacak. Ben, sen ya da o değil, herkes kazanacak. Herkes kazanacak ve her şey çok güzel olacak” dedi.

Babacan: “İmamoğlu, Kaftancıoğlu ve Demirtaş’a yapılan hukuksuzluğu reddediyorum”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Erdoğan’a ve iktidarın sözcülerine sesleniyorum; sakın ha bize tarafsız ve bağımsız mahkeme kararları demeyin. İnanmayız. Çünkü biz sizin rahip Brunson davasında, Deniz Yücel davasında, Kaşıkçı davasında o şerefli Türk yargısını nasıl siyasete esir ettiğinizi biliyoruz" sözleriyle mahkemenin verdiği kararı Cumhurbaşkanı’nın önceden bildiğini savunurken Deva Partisi Genel Başkanı Nazım Hikmet ve Necip Fazıl Kısakürek’i birlikte andığı konuşmasında yalnız Ekrem İmamoğlu'na değil CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve HDP eski genel başkanı Selahattin Demirtaş'a yapılan hukuksuzlukları da reddettiğini söyledi.

“Gençlik yıllarında birbirimizin canına kast ettiğimiz gruplarla burada birlikte mücadele veriyoruz”

Konuşmalarda hukuk, adalet ve demokrasi vurguları öne çıkarken ekonomik sorunlara hiç girilmeyerek ağırlıklı olarak başta İmamoğlu olmak üzere toplumun çeşitli kesimlere uygulanan hukuksuzluk üzerinde duruldu. Bu durumu olumlu bulduğunu belirten emekli öğretmen Ali Ay, 1980 öncesi sağ-sol kavgası yapan insanların bugün bir arada olduğunu ancak laiklik meselesinin de unutulmaması gerektiğini dile getirdi.

Ay, “Demokrasi için, adalet için buradayım. Atılan sloganlardan da bellidir. Hukuksuzluk haksızlık yapılmıştır İmamoğlu’na. Halkın iradesi çalınmıştır. Bundan sonra ne olur? Derler ya ‘eskisi gibi olmayacak’. Deyim mi atasözü müdür bilmiyorum. Ama gerçekten de eskisi gibi olamayacak. Gençlik yıllarında birbirimizin canına kast ettiğimiz gruplarla burada birlikte mücadele veriyoruz. Bu kitlenin heyecanını gördük eskisi gibi olamayacak. Ama demokrasinin olmazsa olmaz koşulu laikliktir” dedi.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG