Erişilebilirlik

Sarah Palin Başkan Adayı Olacak mı?


Sarah Palin Başkan Adayı Olacak mı?
Sarah Palin Başkan Adayı Olacak mı?

Amerika’da gelecek yıl başkanlık seçimi yapılacak. Demokrat Parti’nin adayı, ikinci bir dönem için Başkan Barack Obama. Cumhuriyetçi Parti’nin aday adayları arasında ise birçok politikacının adı geçiyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin aday adaylarının çoğu belli oldu. Temsilciler Meclisi Eski Başkanı Newt Gingrich, Temsilciler Meclisi Texas Eyaleti Üyesi Ron Paul ve Minnesota eski Valisi Tim Pawlenty aday adaylıklarını resmen açıklamış bulunuyor. Anketlerde önde giden eski Massachusetts Valisi Mitt Romney’nin ise adaylığını yakında resmen açıklaması bekleniyor.

Çay Partisi adayları

Listenin ilginç bir yanı içinde Cumhuriyetçi Parti’nin ünlü bazı isimlerinin bulunmaması. Bu kişilerden biri aday olup-olmayacağı hala merakla beklenen Sarah Palin. 2008 seçimlerine, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Senatör John McCain’in yardımcısı olarak katılan eski Alaska Valisi Sarah Palin’in aday olmaya karar verdiği yolunda haberler var. Hatırlayacaksınız McCain-Palin ikilisi seçimi Barack Obama ile Senatör John Biden’e kaybetmişti.

Bayan Palin’in son günlerde attığı bazı adımlar adaylığa hazırlandığı şeklinde yorumlanıyor. Alaskalı Bayan Palin Arizona eyaletinde yeni bir ev aldı, siyasi danışmanlarının bazılarını değiştirdi ve gelecek ay gösterime girecek bir belgesele konu oldu.

Bayan Palin aylardır belirli koşullar altında yarışa katılabileceğini söylüyor ve “ ülkem ve vatanım için doğru bir karar olacağına inanırsam tabii ki katılırım” diyordu. Palin’in Cumhuriyetçi Parti’nin dinci kanadı ve “Çaycılar” dile bilinen merkezi hükümet karşıtı grup içinde önemli taraftarları var. Bayan Palin, son iki yıl içinde çok tutulan bir konuşmacı ve muhafazakâr bir yorumcu olarak isim yaptı. Ancak başkanlık yarışına katılması halinde yeni kariyerinden vazgeçmesi gerekiyor.

Quinnipiac Üniversitesi’nden Peter Brown Palin’in tutucu çevrelerde çok popüler olduğunu ancak ülke genelinde bölücü bir kişiliğe sahip olduğunu söylüyor. Brown kendisini destekleyenlerin çok olmasına rağmen Palin’in seçimi kazanma şansı olmadığı görüşünde. Nedeni ise 2008 seçimlerinde bıraktığı olumsuz izlenim. Peter Brown, seçmenlerin bu ilk ve kötü izlenimi unutacağını sanmadığını ileri sürüyor.

Palin'in adaylığı en çok Minnesota milletvekili Michele Bachmann’ı etkileyecek. Çünkü Palin’le birlikte Bachmann da aynı çevrelerin desteğine sahip. Palin ve Bachmann’a, yarışa katılması beklenen Senatör Rick Santorum ile eski Utah Valisi ve Amerika’nın eski Pekin Büyükelçisi emekli diplomat Jon Huntsman’ı da eklemek mümkün.

Cumhuriyetçi seçmen aday adaylarını beğenmiyor

Siyasal gözlemciler ve anketlere göre şu anda favori aday eski Massachusetts Valisi Mitt Romney. Buna rağmen kamuoyu araştırmaları Cumhuriyetçi Partili seçmenlerin aday adaylarının hiçbirini beğenmediğini, yeterli bulmadığını gösteriyor. Bunu dikkate alan parti liderlerinin, eski Florida Valisi Jeb Bush, New Jersey Valisi Chris Christie ve Texas Valisi Rick Perry gibi daha tanınmış ve sevilen isimleri adaylıklarını koymaya teşvik etmeleri olasılığı var.

2012 seçimlerinde aday olmayacaklarını açıklayarak Cumhuriyetçi Partili seçmenleri hayal kırıklığına uğratan ünlü isimler arasında Indiana Valisi Mitch Daniels, Mississippi Valisi Haley Barbour, eski Arkansas Valisi Mike Huckabee and New Yorklu milyarder işadamı Donald Trump da var.

XS
SM
MD
LG