Erişilebilirlik

Şarkıcı Gülşen Tutuklandı


Turkish singer Gulsen
Turkish singer Gulsen

Nisan ayında verdiği bir konser sırasında imam hatip liselilere yönelik sarf ettiği sözlerden dolayı hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan soruşturma başlatılan şarkıcı Gülşen gözaltına alınmasının ardından tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Türk Ceza Kanunu’nun 216’ncı maddesi kapsamında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan resen soruşturma başlatılması ve Başsavcılıkça, Gülşen’in kolluk görevlilerince mevcutlu bir şekilde Cumhuriyet Başsavcılığı'nda hazır edilmesi talimatı verilmişti.

Gülşen özür açıklaması paylaştı

Gülşen, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Uzun yıllardır birlikte çalıştığım çalışma arkadaşlarım ile iş ve çalışma ortamında yapmış olduğum bir espri toplumu kutuplaştırmayı hedefleyen kimseler tarafından öne çıkarılarak yayınlanmıştır" diye yazdı.

Şarkıcı, "Sözlerimin ülkemizdeki kutuplaştırmayı hedefleyen kötü niyetli kimselere malzeme vermiş olmasından dolayı üzgünüm. İnandığım özgürlüğü savunurken, eleştirdiğim radikal uca kendimin savrulduğunu görüyorum. Videodaki söylemimden rahatsızlık duyan ve incinen herkesten özür diliyorum. Daha başka bir dil bulmalıydım; bulacağım…" ifadelerine yer verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve AKP'lilerden kınama mesajları

Diyanet İşleri Başkanı ve AKP’liler, sosyal medya hesaplarından Gülşen’e tepki göstererek sanatçının sözlerini kınamıştı.

Başsavcılık, şarkıcı Gülşen'in konser verdiği sırada sahnede imam hatip liselilere yönelik sarf ettiği sözlerden dolayı Türk Ceza Kanunu'nun 216’ncı maddesi kapsamında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan resen soruşturma başlatılmasına karar vermişti.

Başsavcılıkça, Gülşen’in kolluk görevlilerince mevcutlu bir şekilde Cumhuriyet Başsavcılığı'nda hazır edilmesi talimatı da verilmişti.

“Nefret yaymak bir sanatçı faaliyeti değildir”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "En zor zamanlarında bile milletimizin sahip çıkıp bağrına bastığı, hayra çağırmak, iyiliği yaymak ve kötülüğü ortadan kaldırmak için kurulan ve 70 yıldır bu gayeye önder olan imam hatip okullarına ve mensuplarına hakaret edilmesi kabul edilemez. Şiddetle kınıyorum" ifadesini kullandı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından, “Nefret üretmek bir sanat dalı değildir. Nefret yaymak bir sanatçı faaliyeti değildir. Toplumun belirli bir kesimini ‘sapıklık’ iddiası ile hedef almak ve Türkiye’yi ayrıştırmaya çalışmak nefret suçudur ve insanlık ayıbıdır. Bu çarpık zihniyetin mazide kaldığını düşünüyorduk. Ancak farklı kisveler altında sürdüğünü görüyoruz. Bu nefret zihniyeti ülkemizde asla zemin bulamaz. Nefrete karşı insanlık değerlerini savunmaya devam edeceğiz. İnsanlık onuru her türlü nefretin üstündedir” açıklamasında bulundu.


“Kimsenin haddi değildir”

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da sosyal medya hesabından Gülşen’in sözlerini kınadı.

Kurtulmuş, “Milletimizin gözbebeği, ülkemizin en başarılı eğitim kurumlarından, mensubu olmaktan gurur duyduğumuz İmam Hatip Liselerine karşı ortaya konulan nefret söylemini esefle kınıyorum. İmam Hatiplilere ya da bir başkasına karşı sorumsuz, ötekileştirici, aşağılayıcı, düşmanlaştırıcı ifadeler kullanmak kimsenin haddi değildir” ifadelerini kullandı.

MEB’den hukuki süreç

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da, Gülşen hakkında hukuki süreç başlatıldığını açıklamıştı.

Şarkıcı Gülşen'in, "imam hatip liselerini itham ederek bu camiaya yönelik hakaret ve iftira içeren sözlerinden dolayı kınandığı" belirtilen bakanlık açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"Kuruluşundan bu yana ülkenin milli ve manevi değerleriyle nesillerin yetiştiği bu kurumlara veya herhangi bir okul türümüze ya da bu okullarımızda eğitim gören öğrencilerimize yönelik aşağılayıcı ve ötekileştirici sözlerin sarf edilmesi asla kabul edilemez. Bakanlığımızca, söz konusu şarkıcının hakaret ve iftira içeren bu sözlerinden dolayı hukuki süreç başlatılmıştır."

Gülşen ne demişti?

Gülşen’in sahnedeyken “İmam Hatip’te okumuş daha önce kendisi, sapıklığı oradan geliyor” dediği görüntüler önceki gün basına ve sosyal medya platformlarına yansımıştı.

Sosyal medya platformu Twitter’da “Gülşen tutuklansın” etiketinin popüler etiketler arasında yer alması dikkat çekmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG