Erişilebilirlik

SBK’nın ABD’deki Davasında 2022’de Neler Yaşandı?


Sezgin Baran Korkmaz
Sezgin Baran Korkmaz

NEW YORK - SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz, ABD’de Utah Federal Mahkemesi’nde Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen'in (Levon Termendzhyan) yargılandığı davadaki iddianamede yer almış, ayrıca tanık olarak savcılık tarafından ifadesine başvurulmuştu. Biyodizel üretimi yaptıklarını öne süren Kingston kardeşler, Amerikan federal hükümetini 511 milyon dolar dolandırmış, paranın bir kısmının Türkiye’de Korkmaz aracılığıyla aklandığı iddia edilmişti.

2020 yılına kadar dava dosyasında tanık olarak yer alan Korkmaz, 2021 yılında hakkında ABD’de açılan federal davada sanık oldu. 2022 yılına girerken, Avusturya’da ABD’nin talebi üzerine tutuklanarak cezaevine konan Korkmaz’ın iadesi hem Türkiye hem de ABD tarafından Avusturya Adalet Bakanlığı'na iletildi.

Avusturya ABD’ye iade etti

Avusturya Adalet Bakanlığı, 2022 yılının Temmuz ayında Korkmaz’ın ABD’ye iade edilmesine karar verdi. ABD ve Türkiye’nin iade taleplerini değerlendiren yetkililer, suçun işlendiği yerin Utah eyaleti, aklandığı iddia edilen kara paranın da ABD Maliye Bakanlığı’na ait olması nedeniyle tercihini ABD’den yana kullandı.

Avusturya Adalet Bakanlığı, Korkmaz’ın 15 Temmuz Cuma günü uçakla ABD’ye gönderileceğini açıkladı. Korkmaz, ABD Adalet Bakanlığı’nın kolluk gücü US Marshals görevlilerinin eşliğinde önce New York, sonra da aktarmalı uçakla Salt Lake City’e götürüldü. Korkmaz yargıç karşısına çıkana kadar US Marshals’ın gözetiminde tutuldu.

Korkmaz tutuklanıp cezaevine konuldu

Korkmaz, Utah eyaletinin Salt Lake City kentinde Sulh Hakimi Jared C. Bennet’ın karşısına çıkartıldı. Hakkındaki iddialar yüzüne okunan Korkmaz, hiçbir iddiayı kabul etmedi. Yargıç Bennet, Korkmaz’ın tutuklanıp cezaevine konmasına karar verdi.

Duruşmadan sonra Korkmaz’ın tutuklanma tutanağı ABD Adalet Bakanlığı Elektronik Sistemi’nde yayınlandı. Tutuklama tutanağında, Korkmaz’ın serbest bırakılırsa ciddi kaçma riski olduğu belirtildi. Tutanakta, Korkmaz için, “ciddi kaçma riski var” ifadesi kullanıldı. Korkmaz’ın tutuksuz yargılanma için belirlenmiş koşulların hiçbirine uymadığı, tutuksuz yargılanması için ikna edici kanıt bulunamadığı belirtildi.

Duruşma tutanaklarında yapılan tespitlere ek olarak, tutukluluk nedenleri arasında şu gerekçelere yer verildi:

"- Hüküm giymesi halinde uzun hapis cezası alabilir.
- Sanık aleyhindeki deliller çok güçlü.
- Sanık, ABD’de vergi kaçakçılığından hüküm giyenler adına milyonlarca dolarlık işlemler gerçekleştirmiştir.
- Sanık Korkmaz ABD’den kaçışını kolaylaştıracak önemli fonlara erişim sağlayabilir.
- Sanık, kanun ve yaptırımlardan kaçmak için daha önce girişimlerde bulunmuştur"

“Korkmaz’ın ciddi kaçma riski var”

Korkmaz’ın tutuklanma tutanağında Sulh Yargıcı Bennet’ın şu ifadelerine de yer verildi: "Sanığın ABD ile hiçbir bağı yok. Görünüşe göre büyük miktarda paraya ulaşmış ve Türkiye'den Avusturya'ya kaçmış. Bu davada aleyhindeki suçlamalara karşı kendini savunmak için Avusturya'dan ABD'ye iade edildi. Sanığın, özellikle ABD ile hiçbir bağı olmaksızın kovuşturmadan kaçma imkanına ve eğilimine sahip olduğu görülmüştür. Sanığın ciddi kaçma riski var. Bu davanın sonuna kadar savcılık nezaretinde tutuklu kalmalıdır. Sanığa savunma avukatıyla görüşmesi için makul bir fırsat tanınmalıdır.”

Savcılığın elindeki delillere gizlilik kararı getirildi

Korkmaz davasında savcılık, 2022 yılı Ağustos ayının son haftasında mahkemeye yaptığı başvuruda elde ettikleri deliller için gizlilik kararı alınması, delillerin sanığın belirlenen avukatlarıyla gizlilik kaydıyla paylaşılması, avukatların da savcılığın delillerini müvekkilleri Korkmaz’la belirlenen süreye kadar paylaşmaması talebinde de bulundu.

Savcılık, elindeki delillerin jürili duruşmanın başlamasından sekiz hafta önce Korkmaz’ın avukatlarına, müvekkilleriyle paylaşmamak kaydıyla verilmesini, duruşmaların başlamasından iki hafta öncesinde de Korkmaz ile paylaşılabilmesini istedi. Savcılığın delillerle ilgili kararını değerlendiren Yargıç Bennet, savcılığın başvurusunu kabul etti.

Belgelerdeki tüm kişisel bilgiler gizlenecek

Mahkeme, Korkmaz davasında getirilen gizlilik kaydıyla savcılığın elde ettiği deliler, tanık ifadelerindeki herhangi bir kişinin kişisel tanımlayıcı bilgileri, kişinin doğum tarihi, sosyal güvenlik numarası, adresi, telefon numarası, e-posta adresi, ikametgah ya da işyeri adreslerinin gizli kalmasına hükmetti.

Mahkeme ayrıca, savcılığın elinde yer alan kişi ya da işletmelerin mali bilgileri, banka hesap numaraları, kredi kartı veya banka kartı numaraları, hesap şifreleri, hesap adları, iletişim bilgileri, hesap geçmişi, hesap bakiyeleri, hesap özetleri, vergi iade bilgileri veya vergi mükellefi kimlik numaralarının da gizlenmesine karar verdi.

Korkmaz’ın avukatları mahkemeden daha fazla zaman istedi

Korkmaz’ın daha önce 21 Eylül olarak belirlenen duruşması 4 Ekim'e ertelendi. Duruşmaya Korkmaz katılmadı. Korkmaz'ın savunmasını avukatları Matt Crowl ile Nafiz Korkmaz yaptı. Duruşmada, Korkmaz’ın avukatları ellerinde incelemeleri için çok fazla delil olduğunu belirterek, yargıçtan bu delilleri incelemeleri için zaman istedi. Yargıç Bennet, savunmanın elindeki delillerin incelenmesi için bir sonraki duruşmanın 90 gün sonra yapılmasına karar verdi. Yargıç Bennet savunmanın talebini kabul ederek 17 Ocak'ta yeni bir duruşma yapılmasını taraflara sözlü olarak iletti.

Korkmaz’ın da ortağı olduğu mal ve hisselere el koyma kararı

Geçtiğimiz Kasım ayında, Korkmaz’ın da sanık olarak yargılandığı Kingston kardeşler davasında yeni bir el koyma kararı çıktı. 511 milyon dolarlık kara para aklama suçuyla ilgili davanın suçlamaları kabul eden diğer sanığı Lev Dermen Arslan’ın haksız yoldan elde ettiği Türkiye’deki bazı şirketlerdeki hisseleri ve mallarına el koyma kararı alındı. On ayrı suçtan suçlu bulunan Lev Arslan Dermen’le ilgili yapılan son duruşmada Yargıç Jill Parrish, Dermen'in para aktardığı Korkmaz’a ait SBK A.Ş. tarafından hileli bir şekilde elde edilen mal ve şirket hisselerine el koyulabileceğine hükmetti.

Yargıç Türkiye’deki MASAK raporunu da dikkate aldı

Mahkeme, Korkmaz’la ilgili Türkiye’de hazırlanan MASAK raporunu da incelediğini belirterek, bu rapora göre Türkiye'den Dermen’in ABD’deki hayali şirketlerine gönderilen 10 milyon dolardan 8,5 milyon dolarından fazlasının Korkmaz'ın Türkiye'deki kişisel hesabından paylaşıldığı ve California eyaletindeki ortak kişisel hesaplarına aktarıldığının saptandığını kaydetti. Yargıç, Lev Dermen’in Korkmaz aracılığıyla kara para aktarıp elde ettiği Türkiye’deki Komak, SBK Holding A.Ş., Mega Varlık, Biofarma, Isanne, Setap Teknoloji, Blane Teknoloji şirketlerindeki hisselerine el koyulabileceğini vurguladı.

Korkmaz davasında sürpriz ön duruşma kararı

Korkmaz’ın ABD’nin Salt Lake City Mahkemesi’nde devam eden davasında daha önce belirlenen duruşma takviminde değişiklik yapıldı. Korkmaz’ın katılmadığı 4 Ekim’de yapılan son duruşmada, bir sonraki duruşmanın 17 Ocak 2023 tarihinde yerel saatle öğlen 12.00’de yapılacağı açıklanmıştı. Korkmaz’ın dava dosyasına 19 Aralık'ta eklenen bilgi notunda ise, duruşmanın bir gün sonra, 20 Aralık 2022 tarihinde Salt Lake City kentinde yerel saatle sabah 10.00’da yapılacağı açıklandı.

Korkmaz ön duruşmaya katılmadı

20 Aralık’ta zoom üzerinden yapılan ön duruşmaya Korkmaz katılmadı. Yargıç Parrish, ön duruşmada, Korkmaz ile ilgili dava sürecinde gelinen son durumun tartışıldığını kaydetti. Yargıç Parrish, dava dosyası kayıtlarına geçtiği bilgi notunda, davanın sanığı Korkmaz’ın duruşmaya katılma hakkı olmasına rağmen kendi isteğiyle bu hakkından feragat ettiğini, yapılan ön duruşmada sanık Korkmaz’ın dava sürecinde jürinin katılımıyla yapılacak seri duruşmalarla ilgili tarafların karşılıklı görüşleri ve tarihle ilgili fikirlerinin dinlendiğini belirtti.

“Duruşma tarihiyle ilgili karmaşa yaşandığını kabul ediyoruz”

Yargıç Parrish, daha önce 17 Ocak 2023 olarak açıklanan duruşma tarihiyle ilgili yaşanan bu durumun bir karmaşaya neden olduğunu belirterek “Mahkememiz bu konuyla ilgili gerçekte ne olduğunu yansıtan bir karar yayınlayacak. Mahkememiz davanın bu aşamasında bir karmaşa olduğunu kabul ediyor” dedi.

Korkmaz’ın jürili seri duruşmaları 30 Ekim 2023’te başlayacak

Yargıç Parrish, jüri eşliğinde yapılacak üç haftalık seri duruşmaların 30 Ekim 2023'te başlamasına karar verdiğini, uzlaşılan tarihle ilgili yazılı mahkeme kararının dava dosyasına ekleneceğini kaydetti. Yargıç Parrish, iddia makamı ve sanığın savunma avukatlarının, mahkemenin incelemesi için dava süreciyle ilgili öngördükleri program önerilerini birlikte çalışarak hazırlamalarını önerdiğini de kaydetti. Savunma avukatlarıyla savcılık, üç hafta sürecek jürili seri duruşmaların 30 Ekim Pazartesi gününden itibaren başlaması konusunda uzlaştı.

Duruşmada söz alan Korkmaz’ın avukatı Matt Crowl, savcılığın elinde Korkmaz davasıyla ilgili delillerde tam 2,5 milyon belge ve kaydın olduğunu belirterek tüm bunların incelenmesinin zaman alacağını, bu konuda daha önce görüştükleri savcılıkla mutabık kaldıklarını belirtti.

2,5 milyon belge ve kayıtta ne var?

Kormaz’ın avukatı Crowl’un, savcılığın elindeki delillerin 2,5 milyon belge ve kayıtlardan oluştuğunu açıklaması, “Belge ve kayıtlarda ne var?” sorusunu gündeme getirdi. Bu durum, Türkiye’de üst düzey siyasilerin de aralarında yer aldığı iddia edilen Korkmaz’ın ilişkide bulunduğu birçok kişiyle ilgili belge ve kayıtların, ABD’de savcılığın elinde delil olarak bulunabileceği ihtimalini yeniden gündeme taşıdı.

Korkmaz’ın kara para aklama hareketleriyle ilgili ABD’deki savcıların soruşturma çerçevesinde Türkiye’de bazı kişilerle temasta olduğu belirtilmiş ancak savcıların kimlerle görüştüğü açıklanmamıştı.

Deliller ancak jürili duruşmaların başlamasıyla ortaya çıkacak

Savcılığın elinde bulunan deliller, Korkmaz’ın dava dosyasına delillerle ilgili getirilen gizlilik kararı nedeniyle ancak jürili seri duruşmaların başlayacağı 30 Ekim'den itibaren kamuyla paylaşılacak. Korkmaz savcılığın elindeki delilleri en erken 15 Ekim 2023’te görebilecek

SBK’nın ABD’deki Davasında 2022 yılı öncesi yaşananlar

19 Haziran 2021: Türkiye’de hakkında kara para soruşturması başlatıldıktan sonra İsviçre’ye gittiği belirtilen SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya’da tutuklandı. Korkmaz’ın avukatı Mehmet Demir, müvekkilinin ABD’nin isteği üzerine Avusturya’da tutuklandığını söyledi. Avukat Demir, Türkiye’nin de müvekkilinin iadesi yönünde talebi olduğunu ancak yargı sürecinin Avusturya’da devam edeceğini öne sürdü. VOA Türkçe’ye konuyla ilgili görüşlerini ifade eden hukukçular, “Korkmaz ABD’nin isteği doğrultusunda Avusturya’da tutuklandığı, belli bir süre sonra iadesinin yapılarak Amerika’ya gönderileceği” yorumunda bulundu.

20 Haziran 2021: ABD’nin talebiyle Avusturya’da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz’ın kara para akladığı, Amerika’dan Türkiye’ye aktarılan kara parayla satın aldığı çok sayıda mülk ve yaptığı muhtelif yatırım ve mal varlıkları listesi, Utah Başsavcılığı tarafından, Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen’in devam eden dava dosyasına konuldu.

22 Haziran 2021: ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya’da 19 Haziran’da ABD’nin talebi üzerine tutuklanan işadamı Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki suçlamalarla ilgili açıklama yaptı. Utah’ta yargılanmak üzere Korkmaz’ın iadesinin isteneceği belirtildi. Yapılan yazılı açıklamada, Utah’ta hazırlanan iddianamede Sezgin Baran Korkmaz’ın kara para aklama ve on ayrı para transferi dolandırıcılığı ve resmi işlemleri engelleme suçlarıyla itham edildiği belirtildi. İddianamede Korkmaz’ın Türkiye ve Lüksemburg’daki banka hesapları üzerinden 133 milyon dolardan fazla parayı akladığı belirtildi.

22 Haziran 2021: Utah eyaletindeki Salt Lake City Bölge mahkemesinde, eyalet başsavcılığının talebi üzerine Sezgin Baran Korkmaz’a 225 yıl hapis istemiyle dava açıldı. 28 Nisan tarihinde gizlilik kaydıyla açılan davanın iddianamesi, Utah mahkeme heyetinin iddianameyi kabul etmesinin ardından gizlilik kararı kaldırılarak yayınlandı. Kara para aklamakla suçlanan Korkmaz’ın, usulsüz olarak yaptığı havale ve para transferleri için, işlediği her ayrı on suça dair ayrı ayrı 20'şer yıla kadar hapis cezası istendi. Korkmaz için ayrıca kara para aklamaktan 20 yıl, mahkemeye yalan beyanda bulunmaktan 5 yıl olmak üzere toplamda 225 yıla kadar hapis cezası istendi.

25 Ekim 2021: Salt Lake Bölge Mahkemesi, halen Avusturya’da tutuklu olan Sezgin Baran Korkmaz’ın lüks yatı “Queen Anne’i” açık arttırma yoluyla satışa çıkarma kararı aldı. Salt Lake Bölge Mahkemesi, Korkmaz’ın mal varlıklarına el konularak ABD hazinesine devri için ilk adımı Korkmaz’ın da ortağı olduğu Queen Anne adlı lüks yat için attı. Listede yer alan Korkmaz’a ait lüks yata el konulduğu, lüks yatın satışına Korkmaz ve ortaklarının hiçbir itirazının olmadığı belirtildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG