Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Sandıkta Şiddet Yorumu: 'Bizi Üzdü'


Turkish President Tayyip Erdogan casts his ballot at a polling station during the municipal elections in Istanbul, March 31, 2019
Turkish President Tayyip Erdogan casts his ballot at a polling station during the municipal elections in Istanbul, March 31, 2019

Malatya'nın Pütürge ilçesinde oy verme işlemi sırasında çıkan kavgada, iki kişi silahla vurularak hayatını kaybetti. Pütürge ilçesi Bölünmez Mahallesi'ndeki ilkokulda, oy verme işlemi sırasında çıkan kavgada, silahla vurulan Hasan Aktaş ve İlyas Aktaş isimli şahıslar hayatını kaybetti.

Malatya'da iki gözaltı

Olayın ardından iki kişi gözaltına alındı.​ Saadet Partisi'nden olaya ilişkin yapılan açıklamada, "Malatya Pütürge'de Ak Parti adayının yeğeninin saldırısı sonucu biri sandık görevlisi diğer müşahit iki partilimiz vefat etmiştir. Açık oy kullandırılmak istenildiği ve bizim müşahitlerimizin itirazı sonucu çıkan olayda müşahitlerimiz silahla vurularak öldürülmüştür" denildi.

Saadet Partisi Başkanı Temel Karamollaoğlu da Twitter hesabından, yaşanan olaya ilişkin bir açıklama yaptı.​Karamollaoğlu ayrıca yine Twitter hesabından yaşanan olaya tepki gösterdi ve "Alacağınız birkaç fazla oy yerin dibine batsın" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Malatya'daki olay bizi üzdü

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da oyunu kullandıktan sonra Malatya'da yaşanan olaya ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, "Malatya'daki olay bizi üzdü. Böyle bir durumun olmaması gerekirdi. Şu anda Adalet Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız yargı süreci olarak da gerekli bütün araştırmaları, soruşturmaları yapıyorlar. Ben bu iki arkadaşımıza rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Bu durumun partilerarası adeta bir sorgulamaya, yargılamaya götürülmesini doğru bulmuyorum. Bu tür durumlarda özellikle dudaklarımızın arasından çıkacak sözler çok büyük önem taşıyor. Temennim odur ki bunun dışında seçimler bittiği ana kadar herhangi bir durumun olmamasıdır" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu olayla ilgili olarak telefonla aradığı belirtildi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de konuya ilişkin bir açıklama yaptı ve "Sorumlu olan kimse mutlaka cezalandırılacaktır. Türkiye'nin her yerindeki vatandaşlarımız lütfen çatışma çıkaracak, kavga ve benzeri olaylara sebebiyet verecek olaylardan uzak duralım. Bugün siyaset yapma günü değildir. Partilerarası bir husumet gibi göstermek doğru değildir." dedi.

Diyarbakır'da ikisi ağır 14 yaralı

Bir kavga haberi de Diyarbakır’dan geldi. Kocaköy ilçesine bağlı Bozbağlar Mahallesi'ndeki Hayderekan İlkokulu'na oy kullanmaya gelen Barış Mahallesi'nin mevcut muhtarı ve adayı ile diğer aday arasında, broşür dağıtılması nedeniyle tartışma çıktı. Adayların yakınlarının da karıştığı tartışma kavgaya dönüştü. Tüfek, taş, sopalı ve bıçakların kullanıldığı kavgada 2'si ağır 14 kişi yaralandı. Askerler kavga nedeniyle okul çevresinde güvenlik önlemleri alırken yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Çüngüş ilçesine bağlı Keleşevleri Mahallesi’ndeki kavgada 9 kişi, Dicle ilçesine bağlı Baltacı Mahallesi’nde de 4 kişi yaralandı. Diyarbakır merkez ve Lice ilçelerinde çıkan kavgalarda ise 3 kişi yaralandı. Mardin’de ise iki ayrı noktada sandık başlarında kavga çıktı. Artuklu ilçesine bağlı Dara Mahallesi'nde muhtar adayları arasında çıkan taşlı ve sopalı kavgada 3 kişi yaralandı. Midyat ilçesinde ise muhtar adayları arasında çıkan kavgada 2 kişi bıçakla yaralandı. Polis kavgaya karışan 2 kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul'da muhtar adayları kavga etti

İstanbul'da da öğle saatleri itibariyle oy verme süreci genel olarak sakin ve olaysız geçse de yer yer kavga haberleri geldi. Kadıköy'de iki muhtar adayının yakınları arasında çıkan kavgada bir kişi göğsünden yaralandı. Polis, kavgayı havaya ateş açarak durdurdu.

Esenyurt'ta da muhtarlar arasında çıkan kavgada 7 kişi gözaltına alındı.

Beyoğlu'nda ise kimliği belirlenemeyen kişiler, ''sandığa gitmezsen gelirler'' yazılı Fethullah Gülen resmi ile ÖDP, HDP, PKK logolu bildiri dağıttılar.

İçişleri Bakanlığı: 62 kasten yaralama, 20 izinsiz silah taşıma...

Sandık başında yaşanan olaylarla ilgili içişleri bakanlığından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Saat 15.00 itibarıyla Bakanlığımıza illerimizden 310 seçim olayı bilgisi ulaşmıştır. Bu olayların 62'si 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a Muhalefet, 51'i oy pusulaların fotoğraflarını çekme, 35'i tehdit ve hakaret, 62'si kasten yaralama ve darp, 15'i oy verme düzenini bozma, 11'i seçim evrak ve malzemeleri üzerindeki suçlar, 20'si izinsiz silah taşıma ve 54'ü diğer suçlar olmak üzere toplam 310 olay meydana gelmiştir."

"Aldığımız tüm önlemlere rağmen 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri kapsamında şu ana kadar 2 vatandaşımız seçim öncesi, 2 vatandaşımız seçim günü saat 15.00 itibarıyla olmak üzere toplamda 4 vatandaşımız yaşanan olaylar sonucunda hayatını kaybetmiştir."

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG