Erişilebilirlik

"Seçimler Erdoğan'ın çekim etkisinin hala sürdüğünü gösterdi"


Reuters haber ajansı Türkiye'deki 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair analiz haberinde Erdoğan'ın seçim zaferinin, 20 yıllık iktidarının ardından milyonlarca Türk üzerindeki çekim etkisinin hala sürdüğünü gösterdiğini belirtti. Haberde birçok kişinin Erdoğan'ın ülkenin sorunlarını düzeltebilecek en iyi aday olduğu görüşünü taşıdığı ifade edildi. Erdoğan'ı eleştirenlerse bu sorunları kendisinin yarattığını söylüyor.

Haberde, birçoklarının ekonomik zorluklar arasında seçimi kaybedebileceğini düşündüğü Erdoğan ve AK Parti'nin binlerce destekçisinin ellerinde bayraklarla gece boyunca yaptıkları kutlamalara değinildi.

Banu isimli bir Erdoğan destekçisinin "Zafer bizim, ne mutlu bize. Bay bay Bay Kemal. Allah'a şükür İslam kazandı" sözlerine yer verildi.

Habere göre Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde toplanan kalabalıkta yer alan bir diğer Erdoğan destekçisi Ömer ise "Bugün bizim mutlu günümüz, cumhurbaşkanımız kazandı. Kendimi Mekke'ye hacca gidiyor gibi hissediyorum" dedi.

Haberde "Sonuç, geleneksel olarak laik bir devleti, kapsamlı değişikliklerle, dindar vizyonuna göre şekillendirirken, her zamankinden daha fazla gücü elinde toplayan ve küresel sahnede nüfuz sahibi olan Erdoğan'a bir kez daha görevi teslim etti" ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan'dan "Bir düzine seçim zaferi kazanmış, yetenekli bir hatip" olarak söz edilen haberde, Kılıçdaroğlu'na karşı sert saldırılarda hem muhafazakar hem de milliyetçi söylemi kullandığı vurgulandı.

Erdoğan'ın muhafazakar, Müslüman seçmen tabanına hitap ederek, seçim mitinglerinde defalarca muhalefeti LGBT yanlısı olarak nitelendirdiği belirtildi.

Ayrıca Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'nun PKK ile bağlantısı olduğunu iddia ettiği, Kılıçdaroğlu'nun ise iddiayı "iftira" olarak nitelendirdiği kaydedildi.

Haberde "Ancak Erdoğan'ın slogancı söylemi, dikkatleri enflasyon karşısında faiz oranlarını düşürme şeklindeki sıra dışı ekonomi politikalarının neden olduğu belirtilen hayat pahalılığı krizi dahil ekonomik sorunlardan başka yöne çevirmeye yardımcı oldu" ifadelerine yer verildi.

Haberde Erdoğan'ın iradesine boyun eğmekle eleştirilen yandaş Türk medyasının desteğinden de söz edildi.

Kılıçdaroğlu'nun %47,9 oy oranına kıyasla Erdoğan'ın %52,1'lik oy oranının ülkedeki derin bölünmeyi yansıttığı belirtildi.

Reuters'ın konuştuğu Erdoğan'ın bazı destekçileri, zor dönemlerden geçildiğini kabul etseler de Erdoğan'ın durumu düzeltebilecek tek lider olduğu görüşünü dile getirdi.

İstanbullu bir Erdoğan destekçisi Nuran, "Onu çok seviyoruz. Ülkenin çok sorunu var ama çözse çözse o çözer" dedi.

Reuters'a göre Erdoğan'ın destekçilerinin bir kısmı ise iktidara geldiği 2003'ten bu yana Türkiye'nin ekonomik ve diplomatik gücünün büyümesine atıfta bulunarak, uzun vadeli bir değerlendirme yapıyor.

İstanbul'da inşaat işçisi olan 58 yaşındaki Ömer Kösekol, "Erdoğan'a oy verdim çünkü o bir dünya lideri. Ona oy verdim çünkü Türkiye için yaptıklarını beğeniyorum. Sağlık sistemini kökünden değiştirdi. Yollar yaptı" diye konuştu.

Erdoğan'ın performansı, Şubat ayında güneydoğuda 50 binden fazla kişinin ölümüne neden olan ölümcül depremlerin ardından siyasi bir bedel ödeyeceği yönündeki beklentileri de boşa çıkardı.

Hükümet depremin ardından bölgeye yavaş yanıt vermekle ve inşaat kurallarını gevşek uygulamakla suçlanmıştı.

Ancak haberde AK Parti'nin, depremin vurduğu 11 ilin 10'unda birinci çıktığı ve bu ay cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte yapılan milletvekili seçiminde müttefikleriyle birlikte meclis çoğunluğunu elde ettiği hatırlatıldı.

Habere göre eski AK Parti milletvekili Ravza Kavakçı, seçmenlerin ekonomi, depremzedelerin evlerini inşa etmesi ve ülkenin güvenliği için güvendikleri birini seçtiklerini söyledi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Emre Erdoğan ise Erdoğan'ın uzun süredir marjinalize edilen muhafazakar seçmenin desteğini korurken, kendisini tehditlere karşı ulusal bir kurtarıcı olarak gösterdiğini söyledi.

Uzman, Erdoğan'ın başarısının seçmeninin, pek çoğunu kendisi yaratmış olsa da, sorunları çözme yeteneğine olan inancıyla desteklendiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG