Erişilebilirlik

Seferberlik İlanı Sonrasında 'Rusya'dan Kaçış' Sürüyor


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in dün kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından bazı Rus erkekleri sınırlara akın etmeye devam ediyor. Finlandiya ve Gürcistan sınırlarında yığılma görülürken, Moskova çıkışlı uçak biletlerinin fiyatları katlanarak arttı.

Seferberlik İlanı Sonrasında 'Rusya'dan Kaçış' Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Putin dün yaptığı açıklamada, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rusya'da ilk kez seferberlik ilan etmiş oldu. Ukrayna'da ele geçirilen topraklarda yaşayanların Rusya'ya katılması planlarını destekledi, ayrıca Rusya topraklarının savunulması için nükleer silah kullanılabileceğini söyledi.

Moskova çıkışlı en yakın mesafelere tek yönlü biletler 5 bin doların üzerine fırladı. Uçak biletlerinin çoğu tamamen tükendi.

Sosyal medya gruplarında Rusya'dan nasıl çıkılabileceğine dair tavsiyeler yayınlanmaya başlandı. Bir haber sitesi ''Şu an Rusya'dan nereye kaçabilirsiniz?'' başlıklı bir liste yayınladı. Gürcistan sınırında uzun kuyruklar oluştu.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a giden Sergey adlı bir Rus, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ''Savaş korkunç. Savaştan, ölümden ve böyle şeylerden korkmak normal'' dedi.

İsmini Aleks olarak açıklayan bir diğer Rus ise İstanbul'da Reuters'a yaptığı açıklamada, Rusya'yı kısmen seferberlik ilanı nedeniyle terkettiğini söyledi, ''Burada olmamın nedenlerinden biri kısmi seferberlik. Çok kötü bir karar ve birçok Rus için büyük sıkıntılara neden olabilir'' diye konuştu.

Aleks, Ruslar'ın çoğunun savaşa gönderilmek istemediklerini sandığını söyledi.

Vasili adlı bir diğer Rus ise eşi, ergenlik çağındaki kızı ve altı bavuluyla İstanbul'a gitti.

'Vasili, 'Seferberlik kaçınılmazdı çünkü insan kaynağı eksiği vardı. Ben endişelenmiyorum çünkü 59 yaşındayım ve oğlum yurt dışında yaşıyor'' dedi.

Rus-Kazak sınırını geçen bir kamyon şoförü ise Kazakistan'ın Oral kentinde Reuters'a konuştu. Adını açıklamak istemeyen bu kişi, Rusya tarafından yoğun trafik akışı gördüğünü söyledi ve bu durumun gelecekteki seyahatlerini zorlaştırmasından endişe ettiğini belirtti.

Kremlin: ''Sınırlara akın edildiği iddiaları abartılı''

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, askerlik çağındaki erkeklerin göç ettikleri söylentilerinin abartılı olduğunu kaydetti. Savaş karşıtı protestolarda gözaltına alınanlara askere alma belgesi verildiği iddiaları sorulduğundaysa Peskov, bunun yasaya aykırı olmadığını kaydetti.

Rus devletine ait anket şirketleri Ruslar'ın yüzde 70'inden fazlasının Kremlin'in ''özel askeri operasyon'' dediği Ukrayna işgaline destek verdiklerini öne sürüyor. Ancak Temmuz ayında sızan bir anket savaşın devam etmesini ve durmasını isteyenlerin eşit olduğunu göstermişti.

Ukrayna savaşı binlerce kişinin ölmesine neden olurken enflasyon dalgası tüm dünyayı etkiledi ve Rusya ile Batı arasındaki çatışmayı derinleştirdi.

Turizm sektöründen bir kaynak Reuters'a, Ruslar'ın ülke dışına çıkmak için bilet ararken, umutsuzluğun hakim olduğunu kaydetti, ''Bu daha sonra ülkeden çıkamayacağından korkanların panik talebi. İnsanlar nereye gideceklerini umursamadan bilet satın alıyor'' diye konuştu.

Finlandiya sınırında yoğunluk

Finlandiya Sınır Muhafızları'na göre ülkenin doğusunda Rusya ile sınırında trafik dün gece saatlerinde arttı ve bugün sabah da devam etti.

Finlandiya Sınır Muhafızları Uluslararası İlişkiler Başkanı Matti Pitkaniitty, Reuters'a yaptığı açıklamada, sayının giderek arttığını ancak durumun kontrol altında olduğunu söyledi.

Vaalimaa sınır geçişindeki bir yetkili ise Reuters'a, trafiğin normalden yoğun olduğunu, üç şeritteki araçların 300-400 metre boyunca sıralandığını belirtti.

Finlandiya'nın uzun sınır geçişleri, Avrupa ülkelerinin Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya hem kara sınırlarını hem de hava sahasını kapatmasının ardından Ruslar'ın Avrupa'ya girebilecekleri birkaç geçiş noktasından biri.

Baltık ülkeleri Ruslar'ı geri çeviriyor

Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya, Pazartesi gece saatlerinde, ülkeleri Ukrayna ile savaştayken seyahat etmemeleri gerektiğini söyleyerek Ruslar'ı sınır geçişlerinden geri çevirmeye başladı.

Rusya'nın ulusal havayolu şirketi Aeroflot uçuşları planlandığı gibi gerçekleşmeyen kişilere paralarının iade edileceğini belirtti.

Bir insan hakları örgütü, Rus polisinin 1300'den fazla kişiyi dün seferberliğin protesto edildiği gösterilerde gözaltına aldığını bildirdi.

Gözaltı haberlerine rağmen Vesna (Bahar) adlı savaş karşıtı hareket, Telegram uygulaması üzerinden Cumartesi gecesi Rusya genelinde daha geniş katılımlı protesto gösterisi düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Vesna'dan yapılan açıklamada ''Gösterilerin rejimin düşmesiyle sonuçlanması için protestoların büyümesi gerekli. Daha fazla kişiyi dışarı çıkartmalıyız. Bunun için yardımınıza ihtiyacımız var. Yoksa hiçbir şey işe yaramayacak. Sonuç olarak para cezası almak ya da birkaç gün gözaltında kalmak cenazenizin yapılmasından iyidir'' denildi.

OVD-Info adlı gözlem grubu Putin'in seferberlik ilanının ardından en az 1332 kişinin gösteriler nedeniyle ülkenin 38 kentinde gözaltına alındığını bildirdi.

Rusya'da Savaş Karşıtı Gösterilerde Yüzlerce Gözaltı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Bunlar Moskova'nın Ukrayna’yı işgal ettiğini açıklamasından bu yana ülkede yapılan en geniş çaplı protestolardı.

Rusya'nın başkenti Moskova'daki AFP muhabirleri en az 50 kişinin, zırhlı giysiler içindeki polis tarafından kentin çarşısının bulunduğu ana caddesinde gözaltına alındığını belirtti.

Rusya'nın eski başkenti St. Petersburg'da AFP muhabirleri, polisin küçük gösterici gruplarını kuşattığını ve gözaltına alarak otobüslere doldurduğunu gördü. Göstericiler ''Seferberliğe hayır'' sloganları atıyordu.

Öğrenci Vasili Fedorov, ''Herkes korkuyor. Ben barış yanlısıyım. Kimseyi vurmak zorunda kalmak istemiyorum. Şu anda sokağa çıkmak çok tehlikeli. Öyle olmasaydı çok daha fazla kişi olacaktı'' dedi.

60 yaşındaki Aleksey ise ''Gösteriye geldim ancak görünen o ki şimdiden herkesi tutuklamışlar. Bu rejim kendini lanetledi ve gençlerini mahvediyor'' diye konuştu.

Bir diğer öğrenci Oksana Sidorenko ise AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, ''Buraya savaşa ve seferberliğe karşı olduğumu söylemek için geldim. Neden benim için benim geleceğime karar veriyorlar? Kendim için ve erkek kardeşim için korkuyorum'' dedi.

20 yaşındaki Alina Skvortsova ise, Ruslar'ın Kremlin'in komşu Ukrayna'ya saldırısının gerçek bedelini yakında anlamalarını umduğunu söyledi. Skvortsova, ''Gerçekten anlar anlamaz onlar da korkularına rağmen sokağa çıkacak'' diye konuştu.

Rus Interfax haber ajansı, İçişleri Bakanlığı'nın ''yasadışı toplantı girişimlerinin engellendiği'' açıklamasını yayınladı.

Açıklamada tüm gösterilerin durdurulduğu ve yasaları ihlal edenlerin tutuklanarak soruşturma ve yargılamayı beklemek üzere götürüldükleri belirtildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG