Güneydoğu Asya ülkeleri, insan kaçakçılarının denizin ortasında teknelerde terk ettiği çok sayıda kaçak göçmen ve mülteciyi topraklarına kabul etmiyor.
Eylemciler, Tayland Hükümeti’nin insan kaçakçılığı çetesinin kullandığı ulaşım ağlarını dağıtmasından sonra teknelerdeki 8 bin mültecinin aç ve susuz beklediğini söylüyor.
Mültecilerin deniz yoluyla erişmeye çalıştığı üç Güneydoğu Asya ülkesi olan Malezya, Endonezya ve Tayland, Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütlerinin çağrılarına rağmen denizde mahsur kalan mültecilerden sorumlu olmadıklarını ısrarla yineliyor.
700’den fazla Rohingya Müslümanı ve Bangladeşli mülteci, Endonezya’nın Aceh bölgesi açıklarında içinde bulundukları teknenin batması üzerine balıkçılar tarafından kurtarıldı ve Endonezya’ya ulaştırıldı.
Endonezya Deniz Kuvvetleri, Pazar günü de 600 göçmeni kurtarmıştı. Yetkililer, kurtarılan ve Aceh bölgesine getirilen göçmenlerin gıda ve barınak ihtiyaçlarının karşılandığını söylüyor.
Mültecilerin Malezya’ya alınmayacağı mesajını vermeleri gerektiğini kaydeden Malezya İçişleri Bakan Yardımcısı Wan Junaidi, deniz ve hava devriyelerinin sayısının arttırılarak yasadışı girişleri engellemeye çalıştıklarını söyledi.
Bu hafta başında teknelerde terkedilen bin kadar mülteci, Malezya’ya yüzerek ulaşmıştı. Yetkililer bu mültecilerin gözaltı kamplarında tutulduğunu, geri gönderilmeleri için hazırlıkların yapıldığını bildiriyor.
Mültecilerin büyük çoğunluğunu Myanmar’dan gelen Rohingya Müslümanları oluşturuyor. İnsan Hakları Gözlem Örgütü, etnik temizlik tehlikesiyle karşı karşıya olan Rohingya Müslümanları’na yönelik insanlık suçu işlendiğini bildiriyor. Myanmar’daki Rohingya Müslümanları, seyahat özgürlüğü ve vatandaşlık hakkı gibi birçok temel hak ve özgürlükten yoksun bırakılıyor.
Teknelerdeki diğer mültecilerinse Bangladeş’teki yoksulluktan kaçmaya çalışanlar olduğuna inanılıyor.