Erişilebilirlik

Senato’da Kritik Oturum


Senato İstihbarat Komisyonu, Rusya’nın ABD’deki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları ve Başkan Donald Trump’ın yakın ekibiyle Rusya arasındaki olası bağlantılar konusundaki soruşturması kapsamında bugün oturum düzenledi. Oturumda 2016 seçimleri öncesinde Rusya’nın haberleri şekillendirme çabası üzerinde duruldu.

Oturumdaki en kıdemli Demokrat Senatör Mark Warner, Rusya’nın tahrip edici bir nüfuz etme kampanyası yürüterek Amerikan medyasını itibarsızlaşma gayreti yürüttüğünü öne sürdü.

Warner, Russia Today gibi Rus devlet propagandası araçlarının, seçimlerde Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’ın kampanyasına zarar vermek amacıyla olumsuz haberler üretme faaliyetine girdiğini iddia etti.

Warner daha önce gazetecilere yaptığı açıklamada da, Rusya’nın seçimlerde yanlış bilgiler yaymaları için 1000’i aşkın ‘internet trolü’nü görevlendirdiğini söyledi.

Dış Politika Araştırma Enstitüsü bünyesindeki Ulusal Güvenlik Programı’ndan Clint Watts da Senato komisyonundaki oturumda, Rusya’nın Amerika’daki bazı siyasileri Rusya yanlısı içeriklerle hedef almak için sosyal medyayı kullanan binlerce kişi çalıştırdığını belirtti.

Watts, haberlerin önce Russia Today ve Sputnik News gibi sitelerde yayınlandığını, daha sonra ise bunların, daha sansasyonel hale getirilerek ya da yanlış bilgiler eklenerek, güvenilirliği daha soru işareti içeren, ‘gri’ siteler olarak adlandırdığı internet sitelerine yayıldığını kaydetti.

Putin, bugün Rusya’da düzenlenen Kutup Konseyi forumu sırasında yaptığı açıklamada, ülkesinin Amerikan seçimlerine müdahale ettiği iddialarını bir kez daha reddetti.

Senato’da bundan sonra da Rusya konulu benzer oturumların devam etmesi planlanırken, komisyonun Cumhuriyetçi başkanı Richard Burr, kapsamlı ve tarafsız bir soruşturma yürütüleceğinin sözünü verdi.

Burr, “Araştırmanın boyutu, istihbarat nereye götürüyorsa oraya kadar gidecek” dedi.

Burr, ‘daha önce eşi görülmemiş sayıda belge’ edindiklerini ve komisyonun ilave materyallere de ulaşmak için istihbarat camiasıyla ‘sürekli görüşme’ halinde olduğunu belirtti. Burr, Başkan Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner dahil, en az 20 kişiyle mülakat yapacaklarını da açıkladı.

Burr ve Warner, soruşturmadan şu ana kadar çıkan neticeler hakkında bilgi vermeseler de, Rusya’nın hedefleri hakkında yorumlarda bulundular.

Warner, “Vladimir Putin’in hedefi Amerika’nın ekonomik olarak da küresel olarak da daha zayıf hale gelmesi. Bundan, parti ayrımı gözetmeden tüm Amerikalılar kaygı duymalı” diye konuştu.

Bugüne kadar Rusya soruşturmasında öncülüğü Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu yürütüyordu. Ancak komisyon, Cumhuriyetçi başkanı Devin Nunes’e yönelik tepkiler nedeniyle bu haftaki planlanan oturumlarını iptal etmişti. Nunes’in Başkan Trump’ı henüz komisyonla paylaşmadığı gizli bilgiler hakkında bilgilendirmesi tartışma yaratmıştı.

Nunes ve komisyonun en kıdemli Demokrat üyesi Adam Schiff’in, tartışmalar sonrasında bugün ilk kez biraraya gelmeleri bekleniyor.

Temsilciler Meclisi komisyonunda çalkantılar yaşanmasından sonra, şimdi gözler Senato’daki komisyonda. Burr, seçimlerde Trump’a oy verdiğini ama parti üyeliğinin çalışmalarını etkilemeyeceğini vurguladı.

Ancak Demokratlar, her iki kanadında da Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu bir Kongre’de tüm gerçeklerin açığa çıkamayabileceği görüşünde…

İstihbarat Komisyonu’nun da üyesi olan Demokrat senatör Martin Heinrich, “Sadece neler olduğunu araştırmak üzere oluşturulmuş, bağımsız, partiler üstü bir komisyon fikrine açık bakmamız gerektiğine inanıyorum. Siyasi baskılar ya da asılsız söylemlerin doğrulara ulaşma gayretinin önüne geçmesine izin veremeyiz” dedi.

Cumhuriyetçi senatör John McCain de benzer bir açıklama yaptı.

McCain, ortada çok fazla yanıt bekleyen soru olduğuna işaret ederek, konunun artık özel bir komisyon oluşturulmasını gerektirecek düzeye ulaştığı görüşünü dile getirdi.

Beyaz Saray ise, Başkan Trump’ın ekibine yönelik bir karalama kampanyasının yürütüldüğünü savundu ama soruşturmaların ilerlemesi ihtiyacını da dile getirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, “Bu konunun artık kapanmasını istiyoruz. Ama hayata geçmesi gereken bir sürecin de olduğunun farkındayız,” dedi.

Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Burr, Rusya’nın Fransa’da yaklaşan seçimlere de ‘aktif şekilde müdahil olduğunu’ da öne sürdü.

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG