Erişilebilirlik

Senato Raporu: ‘‘Rusya 2016 Seçimlerine Müdahale Etti’’ 


Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Richard Burr
Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Richard Burr

Senato İstihbarat Komisyonu yayınladığı bir raporda, Amerikan istihbaratının Rusya’nın ABD’deki 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği şeklindeki tespitini doğruladı. Raporu hazırlayan her iki partiden senatörler, benzer bir müdahalenin Kasım’da yapılacak yeni seçimlere uzanan süreçte de olabileceği uyarısında bulundu.

Yoğun redakte edilmiş rapor, Senato İstihbarat Komisyonu’nun 3 yılı aşkın süredir Rusya’nın seçimlere müdahalesi konusunda yürüttüğü soruşturmanın bir parçası olarak yayınlandı. Amerikan istihbarat kurumları 2017 yılının Ocak ayında, Rusya’nın siber-casusluk ve ABD’de seçim sürecine halkın güvenini zedelemek, dönemin Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’a zarar vermek ve Donald Trump’a yardım etmek için Ruslar’ın kontrol ettiği propaganda araçları üzerinden mesajlar yayma faaliyetlerine giriştiği sonucuna vardıklarını açıklamıştı.

Başkan Trump bu tespitin doğruluğunu sürekli olarak sorgulayan açıklamalar yapsa da Rusya soruşturmasında özel yetkili savcı Robert Mueller da iki yıl süren incelemelerinin sonucunda istihbaratın tespitlerini doğrulamıştı. Mueller, Rusya’nın müdahalesinin ’’kapsamlı ve sistematik’’ nitelik taşıdığını belirtmiş, ancak Rusya ile Trump kampanyası arasında suç kapsamına giren bir gizli işbirliğine dair kanıt bulmamıştı.

Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Richard Burr yaptığı açıklamada, komisyonun, istihbarat camiasının vardığı bulgulara ‘‘karşı çıkmayı gerektirecek bir unsura rastlamadığını’’ bildirdi. Burr, ‘‘Şimdi 2020 seçimleri yaklaşırken, yabancı hasımlardan gelebilecek müdahale tehditleri karşısında tetikte olmayı sürdürmemiz her zamankinden daha fazla önem taşıyor’’ ifadesini kullandı.

Senato raporu, Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerine büyük çaplı müdahalede bulunduğu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu müdahalenin emrini verdiği yönünde Amerikan istihbarat camiasının vardığı sonuçların ana hatlarını onayladı. Raporda, ‘‘Komisyon, spesifik istihbaratın yanı sıra açık kaynaklara dayanan değerlendirmelerin de, Devlet Başkanı Putin’in bu etki kampanyasının unsurlarını onayladığı ve yönlendirdiği şeklindeki bulguyu desteklediğini tespit etti’’ denildi.

Komisyon ayrıca, istihbarat camiasının, Rusya’nın Clinton’a karşı Trump’tan yana tavır geliştirdiği tespitini destekleyecek yeterli düzeyde bilgi ortaya koyduğunu kaydetti.

Senato raporuna iki sayfalık bir açıklaması iliştirilen Demokrat Senatör Ron Wyden da, komisyonun yürüttüğü çalışmanın, istihbarat camiasının Rusya’nın müdahalesiyle ilgili tespitlerinin ‘‘sahte’’ olmadığını vurguladı. Wyden, notta, ‘‘Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahalesi bir gerçek. Donald Trump’ın (tespitleri reddeden) Putin’e atıf yapması, Rus dezenformasyonuna hizmet etmekten başka bir işe yaramaz ve ABD’yi devam eden saldırılara karşı koruma çabalarına zarar verir’’ diye yazdı.

Senato komisyonu, daha önce de üç rapor yayınlamıştı. Daha önceki raporlarda, Rusya’nın eyaletlerdeki seçim sistemlerine sızma ve sosyal medyadaki manipülasyon faaliyetleri mercek altına alınmış ve bunların bir daha yaşanmaması için geleceğe dönük tavsiyelerde bulunulmuştu. Bir diğer raporda da eski Başkan Barack Obama yönetiminin Rusya’nın müdahalesi sırasındaki hataları incelenmişti. Beşinci ve son rapordaysa Trump kampanyasının Rusya’yla gizli işbirliğine girip girmediği hususu dahil olmak üzere karşı istihbarat bulguları incelenecek. Son raporun ne zaman yayınlanacağı henüz belli değil.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG