Erişilebilirlik

Senato Yuan'ın Değerini Düşük Tutan Çin'e Karşı Harekete Geçiyor


Senato Yuan'ın Değerini Düşük Tutan Çin'e Karşı Harekete Geçiyor
Senato Yuan'ın Değerini Düşük Tutan Çin'e Karşı Harekete Geçiyor

Amerikan Senatosu Çin’i, para biriminin değerini kasıtlı olarak düşük tuttuğu gerekçesiyle cezalandırmayı öngören tasarıyı gündemine aldı.

Tasarının gündeme alınıp-alınmaması konusunda dün Senato’da oylama yapıldı ve oylama sonucunda tasarının tartışmaya açılması kabul edildi.

Ancak Çin’in cezalandırılmasını öngören bir karar alınması için tasarının günler sürebilecek tartışmalardan sonra yeniden oya sunulması gerekiyor.

Bu süreç sonrasında tasarı kabul edilirse, Temsilciler Meclisi’nden de onay alması şart. Ancak Cumhuriyetçi liderler konuyu Meclis gündemine alma konusunda çok istekli görünmüyorlar.

Tasarı, eğer Temsilciler Meclisi’nden de geçerse, bu kez yasalaşması için Başkan Barack Obama tarafından da imzalanması gerekiyor.

Beyaz Saray Çin’in para birimi Yuan’ın değerini kasıtlı olarak düşük tuttuğunu düşünse de, resmi olarak Çin’e bu konuda baskı yapmak istemiyor.

Senato’daki tasarı da Çin’i ismen anmamakla birlikte, parasının değerini devalüe eden ülkelere gümrük tarifeleri uygulanmasını öngörüyor. Çin, parasının değerini düşük tutarak ihraç mallarını fiyat açısından daha cazip hale getirirken, ithal malları Çin halkı için daha pahalı hale getiriyor.

XS
SM
MD
LG