Erişilebilirlik

Shanahan: ‘Suriye’de IŞİD’e Karşı Önemli İlerleme Sağlandı’


ABD Savunma Bakanı Vekili Pat Shanahan, ABD’nin desteklediği sahadaki yerel güçlerin Suriye’de IŞİD’in elinde kalan son bölgeyi de geri alma çabasını sürdürürken, terör örgütünün “küresel varlık” göstermeye devam ettiğini söyledi.

Shanahan Afganistan’ı ziyareti sırasında beraberindeki gazetecilere yaptığı açıklamada, IŞİD’in sahip olduğu kabiliyetlerlerin düzeyi sözkonusu olduğunda bunun “artık ceplerden uyuyan hücrelere” kadar uzanan çeşitlilik gösterdiğini belirtti.

Shanahan, “Ancak askeri operasyonlar bağlamında, Suriye içerisindeki ilerlemeyi nitelediğimizde bence (örgütün) büyük bir kısmı yok edildi ve (Orta Fırat Nehri Vadisi’nde) ciddi boyutta ilerleme sağlıyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Amerika’nın müttefiklerini ABD’nin Suriye’den askerlerini çektiğinde IŞİD’i yok etme çabalarını bırakmayacağı yönünde güvence verme çabası sergiliyor. Shanahan da bu konuyu hafta içinde NATO müttefikleriyle görüşmeyi planladığını söyledi. Shanahan, çekildikten sonra önemli olacağını söylediği destek ve güvenlik operasyonları konusunu da bu görüşmelerde gündeme getireceğini kaydetti.

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yaptığı açıklamada, doğu Suriye’de IŞİD militanlarının elindeki 41 mevziyi yeniden ele geçirdiğini belirtti.

SDG sözcüsü Mustafa Bali Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Baghuz köyündeki IŞİD yığınaklarını yok ettiklerini ancak ağır çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Bali mesajında, “SDG Baghuz’un kuzey ve batı eksenine doğru ilerleyerek, IŞİD’in 41 mevzisini ele geçirdi ve yığınaklarını ortadan kaldırdı. Bu sabaha karşı 4’te IŞİD’in karşı saldırısı önlendi. (IŞİD’in elindeki) Son köyün içerisinde ağır çatışmalar halen devam ediyor” diye yazdı.

SDG yetkilileri ve merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, bölgede çoğu yabancı 3 bin civarında IŞİD militanının olduğunu tahmin ediyor. Gözlemciler ayrıca bölgede yüzlerce sivilin de olduğunu da düşünüyor.

Yerel yetkililere göre, SDG’nin Deyr el Zor vilayetinde IŞİD’e operasyonları sırasında Suriye’nin doğusunda 23 binden fazla kişi yaşadıkları bölgeyi terketti.

Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu yerlerinden olanlar, Suriye’nin kuzeydoğusunda el-Haseke vilayetindeki Kürt kampı el-Hol’a yerleştirildi.

Kampın müdürü Nebil Hassan VOA’ye yaptığı açıklamada, bu hafta yerlerinden olanlardan yeni bir dalga geldiğini, gruptaki kadın ve çocukların çoğunun başta Iraklı olmak üzere yabancı vatandaşlar ve IŞİD militanlarının aile fertleri olduğunu belirtti.

Aralık ayı ortasından bu yana kampa binden fazla Avrupa, Orta Asya ve Doğu Asya ülkelerinden yabancılar de yerleştirildi.

SDG Eylül ayında Deyr el Zor’u IŞİD militanlarından temizlemek için operasyon başlatmıştı. ABD destekli güçlerin ilerleyişi IŞİD militanlarının karşı koyması ve şiddetli çatışmalar nedeniyle yavaş oldu.

Başkan Trump, Deyrizor kırsalında IŞİD kontrolunda olan bazı alanların önümüzdeki günlerde temizleneceğini söylemişti. Trump, Amerika liderliğinde IŞİD'le mücadele eden 79 ülkenin temsilcileriyle yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, ”Büyük olasılıkla önümüzdeki hafta IŞİD'in yüzde yüz temizlendiğiyle ilgili resmi açıklamayı yapacağız,” şeklinde konuşmuştu.

Suriye’deki iç savaş 2011’deki Arap Baharı protestolarıyla birlikte başlamıştı. BM, 9 yıllık sürede 400 binin üzerinde Suriyeli’nin yaşamını yitirdiğini tahmin ediyor. 6 milyonun üzerinde Suriyeli evlerini terketmek zorunda kalırken, 5 milyon civarında kişi de yurtdışına sığınma girişiminde bulundu. Bu sığınmacıların 3,5 milyonuna Türkiye ev sahipliği yapıyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG