Erişilebilirlik

Siber Saldırıdan En Çok Zararı Gören Ukrayna


Siber Saldırıdan En Çok Zararı Gören Ukrayna
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Hükümetler ve şirketler dün gerçekleşen geniş çaplı siber saldırının ardından, hasar tespiti yapıyor. Saldırıdan en fazla etkilenen Ukrayna, kritik devlet varlıklarının güvenliğinin sağlandığını açıkladı. Ancak saldırının günlük hayata etkisi sürüyor.

Başkent Kiev’deki para çekme makineleri hala çalışmıyor. Kiev’in Borypil Havaalanı’nda işlemler hala manuel yerine getiriliyor. Kamuya ait olmayan birçok banka ve kuruluş yeniden normal faaliyetlerine dönem çabasında.

Hindistan’ın en büyük konteyner limanında da sorunlar devam ediyor. Mumbai’deki Jawarharlal Nehru Limanı’nda Maersk tarafından kullanılan terminalde konteynerler yüklenemiyor.

Danimarka firması Moller-Maersk tarafından yapılan açıklamada, bazı limanlarda sistemlerin çalışmadığı kaydedildi.

İlk veriler dünya genelinde binlerce bilgisayarın fidye yazılımdan etkilendiğini gösteriyor. Buna rağmen zararın çoğu şirket ofislerinde ve sanayi tesislerinde gizli.

Pennsylvania’da Sağlık Sistemi Vadisi’nde laboratuvar ve teşhis servisleri kapandı. Avustralyalı yetkililer Tazmanya’da bir çikolata fabrikasının bilgisayarlar kapandıktan sonra üretimi durdurduğunu açıkladı.

Amerikalı ilaç üreticisi Merck, gıda ve içecek şirketi Mondelez, Londra merkezli WPP reklam şirketi de etkilenen şirketler arasında.

Bilgi teknolojisi uzmanları, ortaya çıkan zararı gidermek için çalışıyor. Bilgisayar korsanlarının saldırı gerekçesi ise merak konusu.

Bilgisayarın hafızasını karıştıran fidye yazılımlar, son yıllarda gelişti. Bunda özellikle de Bitcoin gibi dijital para kurları etkili oldu. Ancak bazıları bu son saldırının amacının para toplamaktan çok Ukrayna ve müttefiklerine yönelik mesaj taşıdığına inanıyor.

Saldırı ile aynı gün Ukrayna askeri istihbaratının üst düzey bir isminin öldürülmesi buna kanıt olarak gösteriliyor. Bir önceki gün de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra yeni anayasanın imzalanmasının kutlanması vardı.

Romanya’daki güvenlik firması Bitdefender’dan Bogdan Botezatu, olayı ‘ulusal sabotaj’ olarak niteledi ve “Yüz yüze olduğumuz tehdit Ukrayna için geliştirilmiş gibi çünkü en fazla zararı Ukrayna gördü” dedi.

Şüpheler Shadow Brokers adlı hacker grubu üzerinde yoğunlaştı. Grup, WannaCry adlı fidye yazılım saldırısını gerçekleştirmişti.

Çarşamba günü Shadow Brokers yeni tehditler savurdu ve para kazandıracak yeni projesini duyurdu.

Grup, bir diğer küresel siber saldırının mesajını verdi. Grup mesajında kendi hizmetleri olan theshadowbrokers’a atıfta bulundu. Üyelikle kullanılan bu hizmet, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin dijital hırsızlık araçlarına ulaşımı sağlıyor.

Kremlin’den yapılan açıklamada ise saldırının siber suçlarla mücadele konusunda uluslararası işbirliğinin önemini gösterdiği belirtildi.

Devlet Başkanı Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov, saldırının Rusya’nın tehdide uluslararası işbirliği seviyesinde yanıt verilmesi gerektiği tezini kanıtladığını kaydetti.

Peskov, “Hiçbir ülke siber tehditleriyle tek başına etkili mücadele edemez” dedi ve saldırının Rusya’da önemli bir zarar neden olmadığını kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG