Erişilebilirlik

Silah Tüccarının ABD'ye İadesi 'Yasal Engele' Takıldı


Yasadışı silah tüccarı Rus asıllı Viktor Bout’un Tayland tarafından Amerika’ya iadesi ertelendi. Ertelemeye bazı yasal prosedürlerin neden olduğu açıklandı.

Bout’un 25 Ağustos itibariyle Amerikalı yetkililere teslim edilmesi planlanıyordu. Ancak Bangkok Post gazetesi, Amerikan hükümetinin silah tüccarının getirilmesi için bir uçak gönderdiğini ve bu uçağın halen Bangkok Havaalanı’nda bekletildiğini yazdı.

Taylandlı yetkililer, Viktor Bout’un teslim edilmesinden önce, bu yıl başında yine Amerikalılar tarafından hakkında yapılan para aklama ve dolandırıcılık suç duyurularıyla ilgili olarak tekrar mahkeme önüne çıkarılması gerektiğini söylüyor.

Tayland Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi, Washington’un ikinci iade istemini geri çekmesi gerektiğini söyledi. Ancak bu yetkili, bu sürecin ne kadar süreceği konusunda bilgi vermedi.

43 yaşındaki Bout Kolombiya’daki FARC militanlarına tanksavar ve karadan-havaya fırlatılabilen sofistike silahlar satmakla suçlanıyor.

Rusya, Bout’un Amerika’ya iadesine şiddetle karşı çıkıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tayland mahkemesinin sınırdışı kararının meşru olmadığını söylemiş ve kararın alınmasında dış güçlerin uyguladığı baskının etkili olduğunu söylemişti.

İstihbarat yetkilileri, Bout’un Rus istihbarat ve ordusu hakkında detaylı bilgilere sahip olduğunu düşünüyor.

XS
SM
MD
LG