Erişilebilirlik

Sinema Dünyası Berlin’de Buluşuyor


BERLİN - Uluslararası Berlin Film Festivali "Berlinale" bugün başlıyor.

73'üncü kez düzenlenen festivalin açılış törenine Anne Hathaway ve Sean Penn gibi yıldızlarların yanı sıra, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin video bağlantısı üzerinden katılması yapması bekleniyor.

Toplam 300 filmin gösterileceği ve ABD’li yönetmen Rebecca Miller’in "She Came to Me" (O bana geldi) filmiyle başlayacak festivalin yarışmalı bölümünde, 18 film büyük ödül "Altın Ayı" için yarışacak.

Bu bölümdeki filmleri değerlendirecek ve ödüllendirecek uluslararası jüri başkanlığını ABD'li oyuncu, senaryo yazarı ve yönetmen Kristen Stewart yapacak.

Zhung Lu, Angela Schanelec, Christian Petzold, Margarethe Von Trotta, Emily Atef ve Lila Aviles gibi tecrübeli sinemacıların yanı sıra Celine Song ve Makoto Shinkai gibi genç yönetmenlerin ilk filmleri de Berlinale’de yarışacak.

Yarışmalı bölümde Türk yapımı bir film ise yer almıyor.

Berlinale, Cannes ve Venedik ile birlikte sinema dünyasının en önemli üç festivalinden biri. Berlinale’yi, diğer iki dev festivalden ayıran en önemli özelliklerinden biri, sinema meraklılarına, yani seyircilere açık olması. 4 bin gazeteci ve eleştirmenin izleyeceği festivalde bu sene yaklaşık 400 bin bilet satılması bekleniyor.


"Berlinale"den Ukrayna ve İran’a dayanışma mesajı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısınının neredeyse birinci yıldönümüne rastlayan festival, Ukrayna’daki sinemacılarla dayanışma amacıyla bu yıl renklerinin Ukrayna bayrağı renkleri ile benzer şekilde mavi ve sarı olacağını duyurdu.

Ayrıca festival kapsamında Amerikalı sinema aktörü ve yönetmen Sean Penn’in Aaron Kaufman’la birlikte çektiği "Superpower" (Süper Güç) adlı belgesel de gösterilecek.

Film, Penn’in Rusya Ukrayna savaşının başladığı günlerde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymr Zelensky ile Kiev’deki buluşmasını konu alıyor. Festival, İran’daki muhalif yönetmenler ve sinemacılarla dayanışma kapsamında festivalin farklı bölümlerinde birçok etkinlik düzenleyecek.

Festivalde Türkiye’den de filmler var

Festivalde Türkiye’den yönetmenlerin son yapıtları yarışma dışındaki yan programlarda seyirci ile buluşacak.

2019’da "Aidiyet" filmi ile Berlin’e davet edilen Burak Çevik bu kez, son filmi "Unutma Biçimleri"nin dünya prömiyerini Forum bölümünde yapacak.

Başrollerini Nesrin Uçarlar ve Erdem Şenocak’ın paylaştığı film, 14 yıl önce ayrıldıktan sonra bir kez daha bir araya gelmeyi deneyen bir çiftin hikayesini anlatıyor.

Berlin'li Türk yönetmen Eren Aksu’nun Türk-Alman ortak yapımı kısa metrajlı "Onun Haricinde İyiyim" adlı filmi de "Forum" kapsamında gösterilecek. Helin Çelik‘in yeni filmi "Anqa" da Forum bölümünde gösterilecek.

Eski filmlerin yer aldığı "Retrospektive" (Retrofpektif) kategorisinde ise Korhan Yurtsever’in 1979 yılında çektiği ‘Kara‘ adlı filmi gösterilecek. Berlinale’nin "Encounters" (Buluşmalar) bölümünde de kendini hem Türk, hem Kürt, hem de Alman olarak tanımlayan Ayşe Polat’ın "Im toten Winkel" (Kör nokta) adlı yeni filmi sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Berlin Film Festivali Berlinale 25 Şubat Cumartesi akşamı düzenlenecek "Altın Ayı ödül töreni" ile sona erecek.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG