Erişilebilirlik

Sisi Mısır Ekonomisini Düzeltebilecek mi?


Sisi Mısır Ekonomisini Düzeltebilecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Mısır’ın yeni seçilen cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi kampanyası sırasında ülkenin ekonomisini düzeltme sözü verdi. Birçok Mısırlı güvenlik ve refahın yeniden sağlanacağı konusunda çok umutlu. Sisi ise halkı özveride bulunmaya çağırdı ve ekonominin düzelmesinin yıllar süreceği yolunda uyardı

Ancak üç yıldır süren karışıklık ve elle tutulur bir ekonomik program yokluğu karşısında Mısırlılar daha ne kadar özveride bulunacak?

Kahire’de bir zamanlar turistlerle dolup taşan çarşılar seçim sonrası sakin. Abdül Fettah el-Sisi seçimin galibi ilan edildi ama seçim öncesinin Sisi yanlısı müzik parçaları hala sokakları çınlatıyor.

Mısır’ın ünlü turistik yerleri önünde kuyrukta bekleyenler yok. Yerel halk turizmin diğer sektörler gibi çöktüğünü söylüyor. Tahta ve sedeften geleneksel oyun kutuları yapan Ahmet Ala, 2011 devriminden beri işlerin çok kötü gitmesinden yakınıyor.

“Devrim öncesi çok çalışırdık, çünkü Mısır’da çok turist vardı. Ama devrimden sonra çok kötü duruma düştük. Çünkü sadece turizm değil tüm Mısır ekonomisi tahrip oldu, herşey yıkıldı.”

Sisi’nin ekonomiyi düzeltme planları daha oy sayımı tamamlanmadan kamuoyuna açıklandı. Hükümet devlet desteklerini kesmeyi ve ulusal bütçe açığını azaltmayı planlıyor.

Mısır’ın öndegelen gazetelerinden el-Şaruk’un ekonomi yazarı Muhammed Gad, planın geri tepeceğini, özellikle yakıt sübvansiyonun kesilmesinin büyük huzursuzluk yaratacağını söylüyor.

“Bu, Mısır devleti açısından sübvansiyonlar konusunda benzersiz bir adım. Ama bu adım atılırken ortada yoksullar ve orta sınıf üzerindeki ekonomik baskıyı hafifletecek alternatif politikalar yok. Sosyal düzen tümüyle çökebilir.”

Ülkedeki yaygın yoksulluğa rağmen Sissi Mısır halkından daha fazla özveri istedi. Bu, ekonomiyi düzeltmek için daha az yemek yemeleri, daha çok yürümeleri ve daha az elektrik kullanmaları anlamına geliyor.

Sisi, Mısır ekonomisini iki yıl içinde önemli ölçüde düzelteceğini savunuyor.

Ancak insan hakları eylemcisi Abdülrahman Hani, halkın düzelme için iki yıl beklemeyeceği görüşünde.

“İnsanlar iki nedenle sokaklara dökülecek: Birincisi Sisi ekonomiyi düzelteceği yolundaki vaadlerinin hepsini yerine getiremeyecek. İkincisi ekonomik düzelme yolunda ilk adımları atamayacak. Sisi’nin ikisini de yapabileceğini sanmıyorum.”

Sisi, halkın isteğiyle görevden uzaklaştırılan iki cumhurbaşkanından sonra seçildi. Son üç buçuk yıl içinde Mısır’da cumhurbaşkanı olan üçüncü politikacı olan Sisi, Muhammed Mursi’nin hapsedilmesinden buyana, geçen Temmuz’dan buyana ülkeyi yönetiyor.

Sisi’nin görev süresi boyunca, Mursi’nin şimdi yasaklanan Müslüman Kardesler partisiyle ilgili oldukları gerekçesiyle binlerce kişi tutuklandı veya öldürüldü.

Bütün karışıklığa ve ayda sadece 150 dolar kazanmasına rağmen Ahmet, bazı fedakarlıklar yaparak hayatını sürdürebilmekten memnun.

“Daha çok çalışmamız gerekiyor. Çünkü ülkemizi ve hayatımızı değiştirmek bizim elimizde.”

Mısır halkı yeni cumhurbaşkanıyla hayatlarının biran önce düzelmesini ve turistlerin de geri dönmesini sabırsızlıkla bekliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG