Erişilebilirlik

Sivil Ağırlıklı YAŞ’ta 586 Albay Emekli Edildi


Türkiye’de askeri personel hakkında en üst karar verici organ olan ve üye yapısıyla sivil ağırlıklı yeniden yapılandırılan Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) ilk toplantısında toplam 586 albay emekliye sevk edildi.

Bugünkü YAŞ toplantısı, darbe girişimi sonrasındaki 28 Temmuz’daki gibi Çankaya Köşkü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sabah ilk önce YAŞ üyeleri, Anıtkabir’de Atatürk’e saygılarını sundu ve Başbakan Binali Yıldırım öncülüğünde mozoleye çelenk bıraktı. Ardından sivil ağırlıklı yapısıyla ilk kez YAŞ toplantısı 1 saat 20 dakika sürdü.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki YAŞ toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli, Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal yer aldı.

Ayrıca YAŞ tarihinde ikinci kez Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda Çakmak Salonu’nda “çok gizli” olarak yapılan toplantı sivil alana taşınmış oldu. Başbakanlık kaynaklarınca bundan sonraki süreç açısından da YAŞ’ın adresi olarak Çankaya Köşkü işaret edildi.

Bakan Fikri Işık’ın sunumu üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylaması ardından YAŞ kararları kamuoyuna açıklandı. Söz konusu YAŞ kararlarına göre; Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 470, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 71 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 45 olmak üzere toplam 586 albay emekliye sevk edildi. Bunun yanı sıra Kara Kuvvetleri’nden 372, Deniz Kuvvetleri’nden 27 ve Hava Kuvvetleri’nden 35 olmak üzere toplam 434 albayın hizmet süresi 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl uzatıldı. Bunun yanı sıra üst rütbede subay sayısı ihtiyacı dolayısıyla 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olarak subaylar için öngörülen toplam hizmet süresi 28 yıla indirildi.

Sivil YAŞ nasıl oluşmuştu?

Darbe girişimi gerekçesiyle Ağustos yerine acilen YAŞ toplantısı yapılması için 27 Temmuz günü 668 sayılı kararname ile 1612 sayılı “Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun”da yeniden değişiklikler yapılmıştı. Böylece ilk kez Çankaya Köşkü’nde YAŞ toplantısı 28 Temmuz’da gerçekleştirilmişti.

Sonrasında 31 Temmuz günü 669 sayılı kararname ile yeniden YAŞ Kanunu’nda değişiklikler yapılmıştı. Bu kararname ile YAŞ üyeleri; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanları şeklinde belirlendi. Öncesinde YAŞ üyeleri; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, kuvvet komutanları, ordu komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile silahlı kuvvetlerdeki orgeneral ve oramiraller şeklindeydi. Dolayısıyla OHAL kararnamesiyle YAŞ’ın yapısı sivil üye ağırlıklı bir yapıya dönüştürüldü.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG