Erişilebilirlik

Siyahların Yaşamını Konu Alan Filmlere Büyük İlgi


Siyahların Yaşamını Konu Alan Filmlere Büyük İlgi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
Bu yıl yönetmen Lee Daniels’ın sekiz Amerikan başkanına hizmet eden siyah bir uşağın hayatını anlattığı ‘The Butler’ ve Steve McQueen’in kuzeyli özgür bir siyah olan Solomon Northup’un köle olarak satılmasını konu alan tarihi dramı ’12 Years a Slave’ filmleri hem sinema eleştirmenlerinden tam not aldı, hem de çok sayıda sinemaseverin beğenisini kazandı. Peki Hollywood’un siyahların yaşamlarını konu alan filmlere ilgisi nasıl doğdu?

Cecil Gaines, 1950‘lerden 1980‘lerin sonuna kadar Beyaz Saray’da hizmet ettiği başkanları sessizce etkileyerek birçok sosyal değişimin öncüsü oldu. Uşak Eugene Allen’dan esinlenerek yaratılan Cecil karakteri, bir eylemci değil, saygı duyulan gururlu bir uşak.

The Butler, hem başrol oyuncuları Forest Whitaker ve Oprah Winfrey, hem de yönetmen Lee Daniels için Oscar umudu taşıyor. Gişede de başarılı olan film, Amerikalı sinema izleyicilerinin siyahların hayatlarına dair hikayelere ilgi duyduğunun bir göstergesi.

Oscar için adı geçen bir diğer film ise yönetmen Steve McQueen’in köleliğe dair cesur filmi “12 Years a Slave”. Film, özgür bir yaşam sürerken kaçırılıp köle olarak acımasız güneyli bir toprak sahibine satılan Solomon Northup’un hayatını anlatıyor.

Filmin başrol oyuncusu Chiwetel Ejiofor, film öncesinde birçok gözlemde bulunduklarını belirtiyor: ”Güney eyaletlerindeki çiftliklere gitmek, filmde konu ettiğimiz olayların geçtiği yerlerde olmak, kavurucu sıcakta yaşanan şiddeti hissetmek, o insanların her gün neler çektiğine dair bize birçok ipucu verdi.”

Solomon Northup’u canlandıran Chiwetel Ejiofor’un Oscar adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

Güney Afrikalı lider Nelson Mandela’nın hayatını anlatan “Mandela: Long Walk to Freedom” adlı film ise Mandela’nın kısa süre önce yaşamını yitirmesiyle birlikte çok sayıda izleyici çekebilir. Film, Mandela’nın 27 yıl hapis yatmasına yol açan Güney Afrika’nın ırk ayrımcılığı politikası sırasındaki yaşamı konu alıyor.

George Mason Üniversitesi’nden sinema tarihçisi Dexter Gabriel’a göre eleştirmenlerin övgüleri bir yana, siyahlarla ilgili filmlerin geleceği gişe hasılatına bağlı: ”Hollywood, iyi hasılat yapmak istiyor. Hangi filmleri kimlerin izleyeceğine dairse bazı ön tahminleri var. İyi gelir getirmeyeceğini düşündükleri yapımlara karşı son derece ilgisizler.”

Broadway müzikaline dayalı “Black Nativity” adlı film ise siyahlarla ilgili filmlerin, belli bir döneme tanıklık etmeseler de, ilgi toplayabileceklerini gösteriyor.

Noel zamanında biraraya gelen siyah bir aileyi konu alan ve büyük ilgi toplayan filmde başrolleri Forest Whitaker, Angela Bassett ve Jennifer Hudson paylaşıyor.

Bu gibi filmler izleyici çektikçe Hollywood benzerlerini yapmaya devam edecek gibi görünüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG