Erişilebilirlik

Slovakya Ukrayna’ya S-300 Verdi ABD’den Patriot Aldı


ABD, Slovakya’ya bir Patriot füze savunma sistemi yerleştireceğini ve sistemi çalıştıracak bir grup Amerikan askerini de ülkede görevlendireceğini bildirdi. Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın açıklaması öncesinde Bratislava S-300 hava savunma sistemini Ukrayna’ya bağışlayacağını bildirmişti.

Austin, Patriot sisteminin gelecek günlerde Slovakya’ya gönderileceğini belirtti; ancak konuşlandırmanın ne kadar süreceğinin henüz belli olmadığını, bu sırada Slovakya hükümeti ile daha kalıcı hava savunma çözümleri için görüştüklerini kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yazılı açıklamasında, Slovak hükümetinin Rus yapımı S-300 hava savunma sistemini Ukrayna’ya göndermesini de ‘‘cömertlik’’ olarak değerlendirdi ve ayrıca Slovakya’nın insani yardım çabalarını da tebrik etti. Austin, ABD’nin müttefik ve ortaklarıyla birlikte Ukrayna ordusunun ve halkının ihtiyaç duyduğu desteği sağlamaya devam edeceğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı, Patriot sisteminin Slovakya'da konuşlandırılmasının, NATO'nun savunma kapasitesini desteklediğini ve NATO Antlaşması’nın 5’inci maddesi kapsamındaki ortak güvenlik gerekliliklerini ortaya koyduğunu belirtti. Austin, sistemin Slovakya'nın doğusunda Almanya ve Hollanda'nın hava savunma unsurlarını içeren NATO’nun çokuluslu muharebe grubunu tamamlayacağını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden da yazılı açıklama yaparak Slovakya hükümetine Ukrayna’ya S-300 gönderdiği için teşekkür etti. Biden, bu transferi mümkün kılmak ve Slovakya’nın güvenliğinin devamlılığını sağlamak için ABD’nin ülkede bir Patriot sistemi konuşlandıracağını belirtti.

Biden, ‘‘Rus ordusu Kiev'i ele geçirme hedefinde başarısız olmuş olabilir, ancak Ukrayna halkına karşı korkunç eylemlerini sürdürüyor’’ diyerek yönetimine Ukrayna ordusuna savunma için ihtiyaç duyduğu gelişmiş silah kapasitesini sağlamakta hiçbir çabadan kaçınmama talimatını verdiğini bildirdi.

Ukrayna’ya hava savunma sistemi gönderen ilk ülke

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, Ukrayna’ya S-300 hava savunma sistemini bağışladıklarını açıklayarak Kiev’e askeri yardımları arttıran 30 ülkeye katılmış oldu.

Ukrayna, Rusya’nın ikinci ayına giren işgalinde Batılı ülkelere sık sık hava savunma sistemleri ve karada kullanılan ağır askeri teçhizat göndermeleri için çağrı yapıyor.

NATO üyesi Slovakya’nın tek batarya ile çalıştırdığı eski Sovyetler Birliği tasarımı S-300 hava savunma sistemi, 1993’te ayrıldığı Çekoslavakya’dan (şimdiki adıyla Çek Cumhuriyeti) miras kalmıştı.

Böylece Slovakya, Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan işgalinden bu yana Ukrayna’ya hava savunma sistemi gönderen ilk ülke oldu.

Mart ayında NATO müttefikleri Almanya ve Hollanda, Patriot hava savunma sisteminin üç bataryasını Slovakya’ya göndermiş, Bratislava bunun S-300 sisteminin yerine geçmeyeceğini ancak tamamlayıcı olacağını belirtmişti. Bratislava ayrıca bir anlaşmaya varılması halinde S-300 sisteminden vazgeçmeyi değerlendireceğini kaydetmişti.

Heger, Slovakya’nın NATO müttefiklerinden bu bağışın karşılığında ek malzeme alacağını belirtti. Savunma Bakanı Jaroslav Nad da Slovakya’nın gelecek hafta ABD’den dördüncü Patriot füzesini almayı beklediğini bildirdi.

Rusya Batı’nın Ukrayna’ya gönderdiği silahların savaşta meşru hedefler olduğunu belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise dün yaptığı açıklamada ABD ve 30 ülkenin Ukrayna’ya silah göndermekte olduğunu ve bu sürecin hızlandığını kaydetmişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba dün NATO genel merkezinde düzenlenen özel oturumda Ukrayna’ya uçak, karadan gemisavar füzeler, zırhlı araçlar ve hava savunma sistemleri gönderilmesini talep etmişti.

Slovakya birkaç yıl önce S-300 sisteminin modernizasyonunu planlamış ancak tamamlayamamıştı. Slovak ordusunun internet sitesinde S-300 bataryalarının 75 kilometre menzile sahip olduğu ve karadan 27 kilometre yükseklikteki hedeflere kadar vurabildiği belirtiliyor.

İngiltere’den Ukrayna’ya 130 milyon dolarlık silah yardımı

İngiltere de Ukrayna’ya yeni bir silah yardımı yapmaya hazırlanıyor. Başbakan Boris Johnson, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’la yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna’ya 100 milyon sterlinlik (130 milyon dolar) askeri destek gönderileceğini bildirdi.

Johnson, İngiltere’nin Ukrayna’ya aralarında kısa menzilli hava savunma sistemi Starstreak uçaksavar füzelerin de olduğu daha fazla yüksek kapasiteli askeri ekipman göndermeye hazırlandığını söyledi.

Johnson ayrıca Ukrayna’ya 800 tanksavar füze ile diğer hassas güdümlü mühimmat, kask, gece görüş dürbünü ve zırh göndereceğini bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG