Erişilebilirlik

Snowden: ‘Rusya’ya İstihbarat Vermedim’


Edward Snowden
Edward Snowden

Eski istihbarat uzmanı Edward Snowden Amerika’ya ait gizli istihbarat dosyalarını sığındığı Rusya’ya taşıdığı iddialarını reddetti

Amerika’ya ait gizli belgeleri sızdırmakla suçlanan eski istihbarat uzmanı Edward Snowden, Ulusal Güvenlik Dairesi’ne ait gizli belgelerin Rusya ve Çin’in eline geçme şansı olmadığını söyledi.

Snowden, New York Times gazetesine verdiği röportajda elindeki tüm belgeleri Hong Kong'dayken gazetecilere verdiğini belirtti. Snowden, Moskova’ya kaçarken beraberinde istihbarat dosyalarını taşımanın kamu yararına olmadığına inandığını da savundu.

Eski istihbarat uzmanı ayrıca Ulusal Güvenlik Dairesi’nin kendisinin Çin'in karşı istihbarat yeteneklerini bildiğinden ve bu belgeleri Çinli casuslardan korumak için kullandığından haberdar olduğunu da iddia etti.

Edward Snowden, Amerikan vatandaşlarına ait telefon kayıtlarını topladığına dair bilgileri bu yılın ilk aylarında basına sızdırmıştı.

Rusya’ya sığınan Snowden, eskiden çalıştığı kurum olan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Bush döneminde mahkeme emri almadan telefonların dinlediğini keşfettikten sonra konuşmaya karar verdiğini söyledi.

Snowden, New York Times’a verdiği demeçte, ”Eğer en yüksek kademedeki devlet görevlileri yasaları yok sayar ve bunun karşılığında da cezalandırılmazsa, işte o zaman gizli güçler son derece tehlikeli hale gelir,” dedi.

Snowden, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin casus programını Hong Kong’da ifşa ettikten sonra Moskova’ya kaçtı. Amerika’nın yargılamak için iadesini istediği Snowden’a, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Amerika’yı kızdırma pahasına bir yıllık sığınma hakkı verdi.

Ulusal Güvenlik Dairesi, Snowden’ın New York Times’a yaptığı açıklamalar hakkında konuşmadı ancak, çok sayıda büyük terör saldırısının önlenmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle izleme programını savundu.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG