Erişilebilirlik

Somali’de Açlık En Çok Çocukları Vuruyor


Somali’de Açlık En Çok Çocukları Vuruyor
Somali’de Açlık En Çok Çocukları Vuruyor

Birleşmiş Milletler Somalili mülteciler için Etiyopya’da kurulan kamplarda çok sayıda çocuğun öldüğünü açıkladı.

BM Mülteciler Dairesi, Kobe kampındaki 5 yaşından küçük çocuklardan 10’unun her gün öldüğünü bildirdi. Yetkililer ölümlerden uzun vadeli besin yetersizliğini sorumlu tutmakla birlikte kızamık salgınından da şüphe ediliyor.

El Şabap örgütünün Somali’nin başkenti Mogadişu’dan çekilmesi uluslararası yardım çabalarının hızlanmasına yol açtı. BM’nin desteklediği geçici hükümeti devirip din devleti kurmaya çalışan örgüt, yabancı yardım örgütlerinin ülkede çalışmasına izin vermiyordu. Dinci örgüt “gâvurlar tarafından zehirlendikleri” gerekçesiyle çocuklara aşı yapılmasını da yasaklamıştı.

Geçen ay Dollo Ado’da kurulan kampta ülkelerindeki kuraklık, açlık ve savaştan kaçan binlerce Somalili’ye yiyecek sağlanıyor. Aynı şekilde Somali’ye yapılan gıda yardımına rağmen on binlerce binlerce kişi hâlâ yiyecek bulabilmek umuduyla Kenya’ya gidiyor.BM yetkililerine göre Somalililer için Kenya sınırında kurulan Dadaab mülteci kampına her gün ortalama 1,500 kişi geliyor.

Dünya Gıda Programı acil yiyeceğe ihtiyacı alan 12 milyon kişiye yardım ulaştırabilmek için Mogadişu’ya hava köprüsü kurdu. Ancak yetkililer sadece Somali değil kuraklıktan etkilenen diğer bölgelere de yiyecek yardımı yapılabilmesi için 1 milyar 400 milyon dolara daha ihtiyaç olduğunu söylüyor.

BM, Somali’nin komşusu Cibuti’nin bazı bölgelerinde, 5 yaşın altındaki çocuklardan üçte ikisinin besin yetersizliği nedeniyle ilaçla beslendiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler uzmanları son 50 yılın en korkunç kuraklığına maruz kalan Afrika Boynuzu’nda en az 10 milyon kişinin açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu tahmin ediyor.

Bu arada İslam İşbirliği Konferansı’nın İstanbul’daki Somali toplantısına katılan ülkelerden 350 milyon dolar yardım sözü alındı. Örgüt toplantıda en az 500 milyon dolar sağlamayı planlıyordu.

Öte yandan Başbakan Erdoğan, yarın, eşi Emine Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte Somali’ye gidecek. Başbakan Erdoğan'ın 19 Ağustos Cuma günü geç saatlerde Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG