Erişilebilirlik

Somali’deki İntihar Saldırısında 8 Kişi Öldü


Ölen yetkililerden biri Somali Olimpiyat Komitesi başkanı Adan Hacı Yabarov Wiiş, diğeri ise futbol federasyonu başkanı Sait Muhammet Nur.

Görgü tanıklarına göre, kadın intihar bombacısı Başbakan Abdiweli Mumammet Ali izleyicilere hitap ederken kendini havaya uçurdu.

Kanlı saldırı, ulusal tiyatronun 20 yıl aradan sonra tekrar açılmasının barış ve istikrarı temsil ettiğine inananları hayal kırıklığına uğrattı. Saldırının sorumluluğunu ülkenin önemli bir bölümünü kontrolü altında tutan şeriatçı el Şabap örgütü üstlendi.

Doğu Afrika ülkeleri El Şabap’ı bölgesel bir tehdit olarak gördüğü için, Mogadişu’daki geçici hükümeti, örgüte karşı, Afrika Birliği’ne bağlı Kenya ve Etiyopya askerleri koruyor.

Başbakan Muhammet Ali Amerika’nın Sesi Radyosu’na intihar bombacısının kadın olduğunu doğruladı ve saldırıyı El Şabap’ın terör eylemi olarak niteledi. Başbakan “savaşta yenilginin acısını masum insanları öldürerek çıkarıyorlar” dedi.

Somali’de şeriat devleti kurmaya çalışan el Şabap örgütünün geçen yaz Uganda’da 70 kişinin öldüğü bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenmesi, örgütün faaliyetlerini başka ülkelere taşımaya karar verdiği şeklinde yorumlanmıştı.

XS
SM
MD
LG