Erişilebilirlik

 İmamoğlu’ndan Soylu'ya Sert Yanıt


 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında, tekrarlanan İstanbul seçimleri sonrası başlayan sert polemik devam ediyor.

2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na (İBB) yönelik özel teftiş yaptıran İçişleri Bakanı, bugün Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, 72’si AKP’den olmak üzere 204 belediyeye yapılan teftiş sonuçlarını aktarırken yine en kapsamlı açıklamayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkında yaptı.


Soylu: “İBB’de işe alınan 1668 kişinin ya da yakınlarının terör iltisakı var”

Süleyman Soylu, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İBB verileri incelendiğinde, 2019-2022 yılları arasında, 21 bin 356 kişiyi işten çıkaran büyükşehir belediyesinin 25 bin 361 kişiyi işe aldığını ve bu kişilerden 15 bin 125’i için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talebinde bulunmadığını söyledi.

İçişleri Bakanı, “Özel teftiş sonucu işe alınan 1668 kişinin veya yakınının terör örgütü irtibatı/iltisakına dair ilişik kaydı ve adli kayıt bulunduğu belirlenmiştir. Söz konusu 1668 kişinin terör örgütlerine göre dağılımı şöyledir; FETÖ/PDY 875, PKK/KCK 432, DHKP/C 143, THKP/C 66, TKP/ML 64, MLKP 33, DEAŞ 3, El Kaide 1 ve diğer örgütler 51. Terör örgütleri ile irtibatlı görevliler hakkında araştırma ve ön inceleme başlatılmıştır. İBB, özel teftişin başlamasından sonra 120 civarında kişiyi güvenlik soruşturmaları nedeniyle işten çıkarmıştır. Kim bunları işe almışsa aynı şekilde işten çıkarabilme yetkileri vardır. Ancak bizim, devletin böyle bir yetkisi söz konusu değil” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

Süleyman Soylu, tümü Cumhuriyet Halk Partili başkanlar tarafından yönetilen Mersin, İzmir, Adana, Ankara büyükşehir belediyeleri ile İstanbul’un Ataşehir, Balıkesir’in Ayvalık belediyeleri ile Gaziantep Şehit Kamil Belediyesi’nin CHP’li üyesi hakkında, terör soruşturmaları hakkında verdiği bilgileri de sosyal medya hesabından paylaştı.

İmamoğlu: “Soylu, ‘700 terörist tespit ettik’ dedi, hepsi beraat etti”

Süleyman Soylu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik suçlamalarına yanıt veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanı için “tescilli yalancı” ifadesini kullandı.

İmamoğlu, “Milletimizin hafızasına tekrar kazıyarak söylemek isterim. 3,5 sene önce çıkıp, ‘Ortalama 700 terörist tespit ettik’ demiştir. Bir mahkeme açıldı. 41 kişi yargılandı. Hepsi de beraat etti. Kocaman bir sıfırla sonuç bulmuştur bu süreç.

O bakımdan yalanı tescilli bir insandır. Yine ‘557 terörist’ deyip 86 bin İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanını zan altında bırakan bir açıklama yapmıştır. Hem de grup grup terör örgütlerinin ismini vererek sıralamıştır, haykırarak. İkinci dereceden, üçüncü dereceden ailelerine giderek, müfettişleri her hafta buraya göndererek, müfettişlik müessesesini bile ne yazık ki ayaklar altına alacak şekilde hareket eden bir bakandır kendisi. Türkiye Cumhuriyeti tarihi, böyle yalanla, iftirayla dili dolu olan bir bakanı, kapkara bir leke olarak tarihine geçirmiştir” dedi.

“Şu anki hükümete ve Cumhurbaşkanı’na zarar veriyor”

İçişleri Bakanı hakkında iki buçuk sene “lafa bakarım laf mı diye, adama bakarım adam mı diye” bir cümle kurduğunu belirten İmamoğlu, sözün doğruluğunun bir kez daha ispatlandığını söyledikten sonra Soylu’nun hükümete ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da zarar verdiğini öne sürdü.

Soylu’nun İBB’yi Terörle İlişkilendirmesine İmamoğlu’ndan Sert Yanıt
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00


İBB Başkanı, “Ülkemiz için, milletimiz için gerçekten ciddi bir güvenlik sorunudur, Sayın Bakan. Gündemimizde kayyum ataması yok, demeye bile cesaret edemez. İnsanlarımızı bölen, kurumlarımızı ne yazık ki bölen bir anlayışa sahip bir dile sahiptir. Bunun tedbirinin alınması lazım. Bu, ülkemize, milletimize zarar veriyor. Şu anki hükümete zarar veriyor. Sayın Cumhurbaşkanı’na zarar veriyor. Tedbir alması gereken kişi Sayın Cumhurbaşkanı'dır. Buna sebep olanlar, bir an önce tedbir alsınlar. Tedbir alınması gereken ve bu ülke adına güvenlik tehdidi olan bir zattır. Şu an görev yaptığı kurumda, genel müdüründen bakan yardımcısına, valilerinden herkese varıncaya kadar, herkesi zor durumda bırakmaktadır” diye konuştu.

İBB: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde terörist çalışmamaktadır, çalışamaz”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Soylu’nun suçlamaları hakkında yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca Eylül 2019 ile Nisan 2021 tarihleri arasında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının mümkün olmadığını belirtti.

İBB’den yapılan açıklamada, “Bu tarihler arası haricinde işe girişi yapılan 17 bin 839 kişi için arşiv araştırması talebi yapılmış, bugüne kadar 15 bin 277 tanesine cevap alınmıştır. Toplam 64 kişiye ilişkin raporda terörle ilişkili soruşturma ya da suç unsuruna rastlanmış ve bu kişilerin iş ilişkileri aynı gün içerisinde sonlandırılmıştır. Bunlardan 3’ü 2019 öncesi girişlidir. Birçok asılsız suçlama da bu dönemde kurumları ve insanları mağdur etmiştir. Örneğin bu dönemde, gazetelerde 33 çalışana ilişkin haberler yapılmış, bu çalışanların 15’inin arşiv araştırması dahi temiz gelmiştir. Halen çalışmaktadırlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde terörist çalışmamaktadır, çalışamaz” dendi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG