Erişilebilirlik

İspanya ve Fransa’nın Borçlanma Maliyeti Arttı


Öğrencilerin ellerindeki afişlerde yeni hükümet için "bankerler hükümeti" yazılı
Öğrencilerin ellerindeki afişlerde yeni hükümet için "bankerler hükümeti" yazılı

Avrupa’daki ekonomik kriz İspanya ve Fransa’nın borçlanma maliyetinin rekor düzeye çıkmasına sebep oldu

Avrupa’nın dördüncü büyük ekonomisine sahip olan İspanya, yeni satışa çıkardığı 5 milyar dolarlık devlet tahvili için yüzde 7 faiz ödeyecek. Buna rağmen Maliye Bakanı Elena Salgado ülkesinin tehlikeli bir durumda bulunmadığını, Portekiz, İrlanda ve Yunanistan gibi dış yardıma ihtiyacı olmadığını söyledi.

Fransa da Almanya ile en üst kredi derecesinde (AAA) bulunmasına karşın, 10 yıl vadeli hazine tahvili için Almanya’nınkinden iki kat fazla faiz ödeyecek.

Yunanistan’daki ekonomik sorunların diğer AB ülkelerine de yayılacağı kaygısı Londra, Paris ve Frankfurt borsalarında fiyatların düşmesine sebep oldu.

Bu arada Yunanistan’da binlerce kişi Başbakan Lucas Papadimos’un koalisyon hükümetine karşı yürüyüş yaptı. 1973’te askeri rejimin çökmesine sebep olan olayların yıldönümüne rastlayan yürüyüş sırasında hükümetin aldığı ekonomik önlemler eleştirildi.

Öte yandan İtalya’da yeni Başbakan Mario Monti kemerleri sıkma planını parlamentoya sundu. Başbakan, İtalya’nın 2,6 trilyon dolarlık borcunu ödeyebilmek için sosyal sigorta ve emeklilik sisteminde değişiklik yapmayı ve ev sahipleri için emlâk vergisini arttırmayı düşünüyor.

XS
SM
MD
LG