Erişilebilirlik

'İspanya'da Bütçe Açığı Tahminlerin Üzerinde'


'İspanya'da Bütçe Açığı Tahminlerin Üzerinde'
'İspanya'da Bütçe Açığı Tahminlerin Üzerinde'

İspanya hükümeti 2011 yılı bütçe açığının tahminlerin üzerinde olabileceği uyarısında bulundu. Hükümet geçen hafta bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranla %8 olabileceğini açıklamıştı. Ancak Maliye Bakanı Luis de Guindos açığın daha da yüksek olması ihtimali bulunduğunu bildirdi.

Hükümet bu hafta yeni tasarruf önlemleri açıklayacak. Daha önce de 19 milyar dolarlık vergi artırımı ve harcama kesintilileri açıklanmıştı. Guindos, hükümetin son derece ciddi önlemler alacağını, reform programından vazgeçmeyeceklerini açıkladı.

Yatırım uzmanı Pascal Bernachon, Avrupa’nın borç krizinin ciddiyetini koruduğunu söyledi: “Euro kullanan ülkelerin sorunları geçen yılla aynı, bir değişiklik yok. İspanya geçen hafta bütçe açığı konusundaki hedefleri tutturamayacağını açıklamıştı. Dolayısıyla daha fazla tasarruf yapmak durumunda kalacak. 2012 yılında Avrupa bölgesinde belirsizlik sürüyor ve bütçe açıklarını azaltarak bu soruna çözüm bulunması gerekiyor.”

Euro ülkeleri harcamaları kısarak bütçe açıklarını kontrol altına almaya çalışıyor. Yunanistan, İrlanda ve Portekiz uluslararası yardım almak durumunda kaldı. İtalya ve İspanya’nın da benzer bir duruma düşmesi Avrupa ülkelerini zor durumda bırakabilir.

XS
SM
MD
LG