Erişilebilirlik

SPK Başkanı Akgiray: 'İstanbul Bölgesel Bir Finans Merkezi'


Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Türkiye’nin yatırımcı ve uluslararası sermaye için güvenilir ve karlı bir ülke olduğunu söyledi.

Akgiray dün Washington’da, Sermaye Piyasası Kurulu adına, Amerika’daki mali piyasaları düzenleyici kuruluş olan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Mary Schapiro’yla bir anlaşma imzaladı. Anlaşma iki kurum arasında resmi işbirliği mekanizmasını güçlendirmeyi amaçlıyor.

Temaslarının ardından Türk basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vedat Akgiray, Amerika’nın İstanbul’un bölgesel bir finans merkezi olmasına yardımcı olmak istediğini söyledi ve iki ülkenin sermaye piyasası kurumları arasındaki sıcak ilişkinin sermaye sahiplerine güven ve rahatlık vereceğini belirtti:

“[Amerikalılar] Yardımcı olmak istiyorlar tabi ki. İşin içinde olmak istiyorlar haliyle. Biz somut bir şey beklemiyoruz açıkçası. Bu nihayette, devletler arası, özellikle bizim gibi sermaye piyasası kurumları arasındaki sıcak ilişki, sermaye sahibine güven veren, rahatlık veren bir gerçektir. Bu görülürse, 'Yahu, Türkiye SPK’si, Amerikan SEC’i çok iyi anlaşıyor, regülasyon kalitesi aynı,' diye bir gerçek kabul edilirse, sermaye yöntemlerinin İstanbul’da konuşlanması daha kolay olacaktır haliyle. Fazla sorgulamaya gerek kalmaz. Bu Amerikalı kurumların, özel sektörün tabi ki ilgisini çekecektir."

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, İstanbul’un rahat çalışma imkanı bulabilen kurumlar ve kişilerin, uluslararası sermayenin dikkatini çeken bir yer olduğunu söyledi. Akgiray ayrıca başka uluslararası rakip görmediklerini de sözlerine ekledi:

"Türkiye’ye ülke dışından direk yatırım amaçlı büyük miktar para girmesini istiyoruz, o paranın Türkiye’den çok kar edebileceğini biliyoruz. Şimdi bu dönemdeki bir işimiz de bu tür sermayeyi Türkiye’ye çekmek. Çünkü hakikaten dünyada likidite var, para var gidecek güvenilir ve karlı bir liman arıyor. Ben [SPK Başkanı olarak] iki buçuk [yıllık] tecrübemle hem Türkiye, hem dünyadaki toplantılarda şunu görüyorum ki, hakikaten Türkiye yatırımcı için, uluslararası sermaye için hem güvenilir, hem de karlı bir yer. Hızlı büyüyen bir ülke. Siyasi istikrar var."

Türkiye’nin insan kaynaklarının iyi olduğunu, finansal risk doğurmayan büyüme yapısı olduğunu söyleyen Vedat Akgiray, İstanbul’da ofis açıp iş yapmak isteyenlerin sayısının oldukça fazla olduğunu kaydetti:

"Biz şunu görüyoruz Sermaye Piyasası Kurulu olarak. Bizim çevre bölgemiz, Türkiye’nin çevresi, hakikaten bize çok şey danışıyorlar, soruyorlar. Mesela yeni bir mevzuat açacaklar, bizden bilgi istiyorlar, 'Şu doğru mu?' diye. 'Gelin bizi eğitin,' diyorlar. İşte borsaya altyapı gerekiyor teknolojik yatırım, yazılım, hep bize soruyorlar. Yani orada bir her ne kadar biz Amerika’ya göre çok gelişmiş sayılmasak da bölgemizde çok gelişmişiz aslında. Dolayısıyla biz o bölge ülkelerinin kurumlarının kamuya özel sorunlarını, ihtiyaçlarını İstanbul’da konuşlanmış düzenle giderebilirsek, İstanbul’a giderler iş yapmaya, Londra’ya gitmezler."

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray Washington’daki temasları sırasında Amerika Dışişleri Bakanı’nın Ekonomi ve Enerji’den sorumlu yardımcısı Jose Fernandez’le de görüştü ve Dünya Bankası’nda da temaslarda bulundu.


XS
SM
MD
LG