Erişilebilirlik

İsrail Ajanları Türkiye’deki Gemiye Sabotaj mı Yaptı?


İsrail Ajanları Türkiye’deki Gemiye Sabotaj mı Yaptı?
İsrail Ajanları Türkiye’deki Gemiye Sabotaj mı Yaptı?

Gazze’ye yardım götürmeye hazırlanan İrlanda gemisine Göçek’te sabotaj yapıldığı ileri sürülüyor.

İrlandalı eylemcilerin sözcüsü Fintan Lane, Saoirse adlı gemi Göçek’te iken uskur şaftının kısmen kesildiğini açıkladı. Sözcüye göre, geminin pervanesini motora bağlayan çelik şaft, motor çalıştığında kırılması için özel bir aletle kesildi.

Türkiye’den telefonla bilgi veren Lane “Bunun kaza olması imkânsız. Arkasında muhakkak İsrail var. Gemiye sabotaj yapılması İsrail’den başka hiçbir ülkenin işine yaramaz” dedi.

Filodaki Filistinli eylemcilerden Hüveyda Araf da sabotajın gemi limandayken yapıldığını ve profesyonel bir iş olduğunu söyledi.

İrlandalı eylemciler gemi Göçek’ten Yunanistan’a giderken ortaya çıkan sabotajdan İsrail ajanlarını sorumlu tuttu. Şu anda Pire limanında demirli bulunan İrlanda gemisi Saoirse’in hasarın ciddiyetinden Özgürlük Filosu’na katılamayacağı sanılıyor.

Pire limanında bekleyen Özgürlük Filosu gemilerinden Juliano'nun uskuru da Pazartesi günü kimliği bilinmeyen dalgıçlar tarafından tahrip edilmişti. Gemi’de Gazze’ye yardım götürecek Rum, İsveç ve Norveçli eylemciler bulunuyordu.

Amerika’nın Sesi Kudüs muhabiri Robert Berger, İsrail’in suçlamalara karşılık vermediğini ve filoyu uyarmaya devam ettiğini bildirdi. Savunma Bakanı Ehud Barak filonun önünün kesileceğini, can kaybı ya da hasardan organizatörlerin sorumlu tutulacağını söyledi. Yetkililer, gezen yaz 9 Türkün öldürüldüğü olayın tekrarlanmasını istemiyor. İsrail hükümeti ısrarla filodaki eylemcilerin Hamas sempatizanı olduğunu ve gemilerin eylemcilere silah taşıdığını iddia ediyor.

Filoyu oluşturan yaklaşık 10 geminin hareket tarihi sabotaj ve Yunanistan’daki genel grev nedeniyle birkaç kez ertelendi. İnsani yardım taşıyan gemilerde 300’den fazla insan hakları eylemcisi, yazar, politikacı ve dini lider bulunuyor.

İsrail hükümeti başta Yunanistan olmak filoya katkıda bulunan ülkelere vazgeçmeleri için ağır baskı yapıyor. İsrail, Amerika ve Birleşmiş Milletler, yardımın Mısır’a, oradan da kara yoluyla Refah sınır kapısından Gazze’ye sevk edilmesini istiyor.

Eylemciler ise yasadışı olarak niteledikleri İsrail ablukasının hukuken ve vicdanen yanlış olduğunu ve uluslararası sularda seyahat kakını hiçbir ülkenin önlemeyeceğini savunuyor.

İsrail Ajanları Türkiye’deki Gemiye Sabotaj mı Yaptı?
İsrail Ajanları Türkiye’deki Gemiye Sabotaj mı Yaptı?

Yardım Filosu’nun internet sitesi: http://gazaflotilla101.com/
İrlanda sitesi: http://www.derryfriendsofpalestine.org/?tag=mv-saoirse

XS
SM
MD
LG