Erişilebilirlik

İsrail Başbakanı, Gemi Baskınını Soruşturacak Bir Komisyon Kuruyor


İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen ay Gazze’ye yardım götüren gemileri hedef alan baskını soruşturmak için komisyon kurulacağını açıkladı.

Netanyahu, bağımsız komisyona İsrail Anayasa Mahkemesi eski başkanı Yaakov Turkel’in başkanlık edeceğini bildirdi. 31 Mayıs günü İsrailli komandolar, Gazze’ye giden gemi konvoyuna uluslararası sularda müdahale etmiş ve Mavi Marmara gemisinde biri Amerikan vatandaşı dokuz Türk’ü öldürmüştü.

Komisyon üyeleri bugün bakanlar kurulunun onayına sunulacak. İsrail daha önce Birleşmiş Milletler’in, uluslararası komisyon önerisini reddetmişti. Ancak Başbakan Netanyahu, komisyona iki yabancı gözlemci almaya karar verdi.

Yabancı gözlemcilerin adları, Nobel Barış ödüllü İrlandalı David Trimble, diğeri de Kanada’nın eski askeri başsavcısı, emekli Tuğgeneral Ken Watkin olarak açıklandı. Ancak bu kişilerin oy yetkisi olmayacak.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, İsrail’in soruşturma komisyonu kurma kararını memnunlukla karşıladı ve “ileriye doğru atılmış önemli bir adım” şeklinde niteledi.

XS
SM
MD
LG