Erişilebilirlik

İsrail Görüşme Çağrısını Kabul Etti


Batı Şeria'da bir İsrail yerleşim birimi inşaatı
Batı Şeria'da bir İsrail yerleşim birimi inşaatı

İsrail, Filistinlilerle barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını öngören uluslararası planı bazı çekincelerle kabul ettiğini bildirdi.

Başbakan Benyamin Netanyahu yaptığı açıklamada İsrail’in Orta Doğu Dörtlüsünün taraflar arasında önkoşulsuz doğrudan görüşmeler yapılması çağrısını memnunlukla karşıladığını belirtti. Netanyahu, İsrail’in planla ilgili bazı kaygıları olduğunu, bunları uygun bir zamanda gündeme getireceğini de söyledi ancak neler olduğunu açıklamadı.

Amerika, Rusya, Avrupa Birliği ve BM tarafından oluşturulan Orta Doğu Dörtlüsü geçen ay bir bildiri yayınlayarak İsrail-Filistin görüşmelerinin gecikmeden önkoşulsuz başlatılması çağrısında bulunmuştu. Bildiride tarafların 2012 sonuna kadar bir barış anlaşmasına varmaları gerektiği de vurgulanmıştı.

Filistinli baş görüşmeci Saib Erekat, Netanyahu’yu planı kabul ettiğini açıklayarak uluslararası topluluğu aldatmakla suçladı. Erakat Dörtlünün bildirisinde İsrail’den görüşmelere başlamadan önce bazı koşulları kabul etmesinin istendiğini savundu.

Erakat, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yerleşim birimleri inşaatını dondurması ve 1967 sınırlarını kabul etmesi talebini tekrarladı. İsrail bu talepleri görüşmeler için önkoşul olarak niteleyerek reddediyor.

Orta Doğu Dörtlüsü bildirisinde Filistinlilerin taleplerine açık olarak değinmedi. Ancak 2003 tarihli Yol Haritası ve Başkan Barack Obama’nın Mayıs’taki konuşmasında yaptığı önerileri desteklediğini vurguladı.

Yol Haritası, İsrail’i yerleşim biri inşaatlarını dondurmaya ve Filistinlileri de İsrail’e karşı şiddete son vermeye çağrıyor.

Obama ise konuşmasında taraflara 1967 sınırlarını esas alarak ve toprak takasları yaparak Filistin devletinin sınırlarını müzakere etmelerini önermişti.

XS
SM
MD
LG