Erişilebilirlik

İsrail, Yardım Gemilerindeki Eylemcileri Sınırdışı Ediyor


İsrail, Yardım Gemilerindeki Eylemcileri Sınırdışı Ediyor
İsrail, Yardım Gemilerindeki Eylemcileri Sınırdışı Ediyor

İsrail, Gazze ablukasını delmeye çalışan Filistin yanlısı eylemcileri sınırdışı etmeye başladı.

İsrailli yetkililer yardım gemilerindeki bazı gazeteci ve eylemcilerin ülkelerine gönderildiğini, yirmiden fazla kişininse sınırdışı edilme işlemlerinin sürdüğünü bildirdi.

Çarşamba günü Fethiye'den açılan yardım gemilerinde dokuz ülkeden 27 eylemci bulunuyordu. Eylemciler arasında ABD, Kanada ve İrlanda vatandaşları da vardı.

İsrailli askeri yetkililer daha önce gemilere uyarı yaptıkları anın video görüntülerini yayınladı. Videoda, eylemcilere yasal bir ablukayı delmek üzere oldukları uyarısı yapılıyor. Askerlerin, gemide bulunan yardım malzemesinin İsrail üzerinden Gazze’ye ulaştırılabileceği bilgisini verdikleri de görülüyor. Videoda İsrailli deniz kuvvetleriyle irtibat kuran gemi mürettebatının Gazze ablukasının yasal olmadığını söylediği de duyuluyor.

İsrail, Hamas’ın kontrolundaki Gazze’ye 2007 yılında abluka uygulamaya başladı. İsrailliler, ablukanın hedefinin Gazze’ye silah sevkiyatını önlemek olduğunu savunuyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarını, bu tür konvoylara katılmamaları konusunda uyardı ve eyleme katılanlar hakkında yasal işlem yapılabileceğini bildirdi. Geçen yıl benzer bir şekilde Gazze ablukasını delmeye çalışan Mavi Marmara gemisine yapılan operasyonda biri Amerikan vatandaşı olan dokuz Türk hayatını kaybetmişti.


XS
SM
MD
LG