Erişilebilirlik

Stone Davasından Endişe Eden Federal Yargıçlardan Acil Toplantı 


Kasım ayında suçlu bulunan Roger Stone hakkındaki cezanın 20 Şubat’ta verilmesi bekleniyor.
Kasım ayında suçlu bulunan Roger Stone hakkındaki cezanın 20 Şubat’ta verilmesi bekleniyor.

ABD’de Adalet Bakanlığı’nın Başkan Donald Trump’ın eski danışmanı ve yakın arkadaşı Roger Stone’un davasına müdahale ettiği iddiaları üzerine Federal Yargıçlar Birliği acil toplantı kararı aldı.

Federal Yargıçlar Birliği Başkanı Cynthia Rufe, VOA’ye yaptığı açıklamada, bazı yargıçlara kişisel saldırılardan endişe duyduklarını ve yarınki toplantının ana gündeminin bu saldırılar olduğunu söyledi.

Yargıçların bir sonraki bahar toplantısını “bekleyemediğini” de belirten Rufe daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı.

Başkan Donald Trump, Roger Stone davasında savcılar tarafından önerilen cezayı fazla bulmuş ve duyduğu rahatsızlığı Twitter’dan paylaşmıştı. Savcılar Kongre’ye yalan söylemek dahil yedi iddiadan suçlu bulunan Stone için federal kurallar çerçevesinde 7 ila 9 yıl ceza istemişti.

Twitter mesajı sonrasında Adalet Bakanlığı Salı günü ani bir değişiklikle Stone için daha hafif bir ceza istemiş, bunun üzerine dört savcı davadan çekilmiş, savcılardan biri Adalet Bakanlığı’ndan istifa etmişti.

Cezanın açıklanması ertelenmeyecek

Kasım ayında suçlu bulunan Stone hakkındaki cezanın 20 Şubat’ta verilmesi bekleniyor. Stone'un savunma ekibinin, cezanın açıklanacağı duruşmanın, Yargıç Amy Berman Jackson, Stone'un "yeniden yargılanma" talebiyle ilgili hüküm verene kadar ertelenmesi talebi ise reddedildi.

Davaya bakan ve Stone'un hapis cezasının süresini açıklayacak olan yargıç Jackson, bugün avukatlarla bir telekonferans görüşmesi yaptı. Jackson, Stone'un talebinin mantıklı ve yasalara uygun olmadığını söyledi.

Jackson, ceza açıklansa da "yeniden yargılanma" talebiyle ilgili hüküm verene kadar, Stone'un cezasını çekmeye başlamasının gerekmediğini de kaydetti.

Federal yargıçlardan Amy Berman Jackson’ı, eski Başkan Barack Obama atamıştı. Selefinin kararlarını ve politikalarını sürekli eleştiren Başkan Donald Trump, Jackson’ın hapisteki eski kampanya yöneticisi Paul Manafort’u tecrit hücresine koyması ve eski Demokrat başkan adayı Hillary Clinton hakkında kovuşturma başlatmamasını da geçen hafta eleştirmişti.

Federal Yargıçlar Birliği Başkanı Cynthia Rufe, Stone davasına müdahil olmak gibi bir niyetleri bulunmadığını ancak Amy Berman Jackson’ı desteklediklerini söyledi. Rufe, “Yapılması gerekeni yapan her yargıcı destekliyoruz” dedi.

Trump geçen hafta Adalet Bakanı William Barr’ı, Stone davasında “idareyi ele aldığı” için kutlamıştı. Ancak Trump’ın Barr’dan davaya müdahale etmesini istediği iddialarını iki isim de reddetmişti.

Geçen hafta Adalet Bakanlığı’nda Demokrat ya da Cumhuriyetçi dönemde çalışan iki binden fazla eski yetkili de, bir mektupla William Barr’a istifa çağrısı yapmıştı. Mektupta, ‘‘Bu eylemler Adalet Bakanlığı’nın dürüstlük ve hukukun üstünlüğü konusundaki namına zarar veriyor. Bu durum Barr’ın istifa etmesini gerektiriyor’’ denilmişti.

Gelecek ay Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda ifade vermeyi kabul eden Barr da geçen Perşembe günü ABC televizyonuna verdiği mülakatta Başkan’ın Stone davasıyla ilgili sosyal medya mesajlarının kendisini işini yapamaz hale getirdiğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG