Erişilebilirlik

Su Terapisi Felçli Hastalara Umut Işığı


Su Terapisi Felçi Hastalara Umut Işığı Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Middle Tennessee Üniversitesi’nin Performans Laboratuvarı’nda uygulanan su terapisi, bacakları hafifletip hareketi kolaylaştırdığı gibi sakatlıkları da önlüyor

Yürüme engelli bireyler için, yaşam zorluklarla dolu. Omurilik sakatlıkları yaşayanlar veya doğuştan engelli olanlar için otobüse binmek, yüksek raflara uzanmak veya okula gitmek gibi sıradan işler bile çok korkutucu olabilir. Tennessee eyaletinde yürütülen bir araştırma programı, hareket kabiliyetindeki çok küçük bir gelişmenin engelli bireylerin hayatında yarattığı büyük değişimi ortaya koyuyor.

Tim Patterson yürüyüşe çıkıyor. Bu, yedi yıl önce omuriliğinde oluşan bir tümör nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan Patterson için müthiş bir gelişme. Patterson, suda yürüyüş bandı kullanan bir araştırma programına katılıyor: “Programa başlamadan önce ayağımı hiç hareket ettiremiyordum. Şimdiyse yürüteç yardımıyla neredeyse 30 metre yürüyebiliyorum. Bu inanılmaz bir gelişme.”

Middle Tennessee Üniversitesi’nin Performans Laboratuvarı’nda araştırmacı olan Sandy Stevens bu gelişmenin su sayesinde olduğunu söylüyor. Stevens’a göre, suda tedavi, bacakları hafifletip hareketi kolaylaştırdığı gibi sakatlıkları da önlüyor.

Sandy Stevens, “Hastaların çok az kas gücü kullanarak adım atmaları mümkün. Bunu bir kez başardıktan sonra üzerinde çalışmaya devam ediyorlar” diyor.

Yürümek bir refleks hareketi. Omurilik sakatlıkları uzuvlarla beyin arasındaki bağlantıya zarar verse bile bacaklar adım atmayı hatırlıyor.

Sandy Stevens, “Yürüme eylemini dik durmak tetikler. Eğer hastanın dik durmasını sağlayacak bir ortam yaratırsak, beyin emir vermese bile bacaklar doğal olarak adım atar” şeklinde konuştu.

Araştırma, su tedavisinin hareket kabiliyetine küçük ama önemli katkılarda bulunduğunu ortaya koydu.

Sandy Stevens, “Bir arkadaşınızı evinde ziyaret edebilir veya kamuya açık bir alanda tuvaleti kullanabilirsiniz. Kısacası bu tedavi engellilere birçok yeni fırsat sunuyor,” diyor.

Bu fırsatlar, iki yıldır yoğun terapi gören Tim Paterson’ın hayatını değiştirmiş.

Laboratuvar direktörü Don Morgan bir sonraki aşamada, sudaki yürüyüş bantlarının hareketi nasıl kolaylaştırdığını inceleyeceklerini söylüyor: “Su terapisi sırasında bacaklarda neler olup bittiğini anlamaya çalışacağız. Örneğin beynin daha önce kullanılmayan bazı bölgeleri terapi sayesinde faaliyete geçiyor olabilir.”

Morgan, araştırmanın nereye varacağını bilemiyor. Ancak bu tedavinin engellilere gelecekte normal bir hayat yaşama umudu verdiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG