Erişilebilirlik

Sulukule Projesi Durduruldu


Hilmi Hacaloğlu, İstanbul

İstanbul’un en önemli kentsel dönüşüm projelerinden biri olan Sulukule Projesi’nin alan projeleri, İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Mahkeme, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nin 2008 yılında Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri (Sulukule) Yenileme Alanları ile ilgili olarak açtığı davada projelerin kamu yararına uygun olmadığına karar verdi.

VOA’nın sorularını yanıtlayan Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, “mahkeme trajik biçimde geç de olsa tarihi bir karar aldı. Şimdi yapılması gereken tek bir şey var, inşaatın durdurulması. Yalnızca oradan sürülen insanlar ve yararı için değil oradan yüzbinlerce liraya konut satın alan insanların da daha fazla mağdur edilmemesi için proje bir an evvel durdurulmalı” dedi.

Kentsel dönüşümü hızlandıran 5336 sayılı yasa tartışılıyor

Mimarlar Odası Hukuk Danışmanı Can Atalay da mahkemenin verdiği kararı “emsal teşkil edecek tarihi bir karar” olarak değerlendirdi. VOA’ya konuşan Atalay, “İstanbul’da çok sayıda ihtilaflı kentsel dönüşüm uygulaması var. Tarlabaşı, Fener-Balat gibi örnekleri çoğaltmak mümkün. Ancak mahkeme bu kararı vererek 5366 sayılı yasanın bütün çelişkilerini gözler önüne sermiştir. İmar Planı olmadan, projeyle kentsel dönüşüm yapılıyordu” dedi.

Atalay’a göre, bundan sonraki süreçte Mimarlar Odası ve Sulukule sakinleri üzerindeki baskı daha da artabilir.

Mücella Yapıcı da aynı fikirde. Yapıcı, “Yapılmak istenen yeni düzenlemeyle Meslek Odaları’nın tüm kaynakları kesiliyor, odaların ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir süreçten geçiyoruz. Bundan sonra Sulukule konusunda tek başına Mimarlar Odası’nın mücadelesi yeterli olmaz. Tek bir kurumun başarıya ulaşması mümkün değil. Tüm sivil toplum kuruluşları ve İstanbullular’ın destek vermesi gerek” diye konuşuyor.

Mimarlar Odası Danışma Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı, geç alınmış bilirkişi raporlarını ve bunları geciktiren üniversiteleri de eleştiriyor. Yapıcı şöyle konuşuyor: “Başta üniversiteler olmak üzere bilirkişilik müessesesi sorgulanmalı, üniversitelerde etik meselesi gündeme getirilmeli ve kentlerimizi rant baskısına kurban edilmemeli.” Tabii bu arada üç bilirkişi raporunun gecikmeye rağmen son karara kadar üç sene boyunca dikkate alınmadığını da not etmek gerekir.”

Bakanlar Kurulu 2005 yılında Sulukule Kentsel Yenileme Projesi’ni kabul etmiş, 2006 yılında da kamulaştırma kararı çıkarılmıştı. Mahallelilerin ve sivil toplum kuruluşlarının direnişi sonuçsuz kalmış ve 2009 Mayıs ayında Çevik Kuvvet eşliğinde mahallenin direnişi kırılmıştı.

Sulukuleliler: İnşaatlar derhal durmalı

Sulukule mücadelesinin sembol isimlerinden Başbakan Erdoğan’ın imam hatip lisesinden dönem arkadaşı Mehmet Hallaç, başta Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi’ni hukuka sadakate çağırıyor ve şunları söylüyor: “Biz oranın hakiki mağdurlarıyız. 2005’in on birinci ayından beri 2012’nin bu ayına kadar mağdur edildik. Daha önce ev sahibiydik şimdi kiracı olarak Sulukule’nin hemen dibinde yaşıyorum. Bu zaman zarfında devletten veya belediyelerden bir kuruş elime almadım, almak da istemem. Bütün vatandaşlarımıza sayın hükümetimize seslenmek istiyorum, 53662’nın verdiği yetkileri kullanarak sakın ha başka yerde bunları yapmayın. Bunu temenni ediyorum.”

Sulukule Platformu’ndan Funda Ural ise VOA’ya şu değerlendirmede bulundu: “900 aile yerinden edildi, Taşoluk’a gönderilenlerin büyük bir bölümü geri geldi. Pek çok aile Karagümrük civarında yaşıyor. 3 kuşak orada yaşayan aileler üstelik tapuları da olduğu halde mağdur edildi. Şimdi de mülk sahibi olanlar mağdur ediliyor. Bir an evvel inşaatlar durmalı, hatta binalar yıkılmalı.”

Gözler Fatih Belediyesi ve TOKİ’de

Sulukule’de yeni projeler bitmek üzere. 90 bin metrakerelik bölgede 640 konut inşa edildi. Konutlar 26 Haziran günü çekilecek kura ile sahiplerine teslim edilecek.

Yıkım kararı şu aşamada mümkün görünmüyor.

Fatih Belediyesi’nin kararı temyiz etmek için Danıştay’a götürmesi bekleniyor. Danıştay’ın ise bir yıldan önce karar alması mümkün görünmüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG