Erişilebilirlik

Sur’daki Kentsel Dönüşüme Minare Kıstası


Beraberinde eşi Sare Davutoğlu ve çok sayıda bakan ve milletvekiliyle birlikte Diyarbakır’a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, önce Ulu Camii’de Cuma namazı kıldı. Davutoğlu, namazın ardından cami önünde toplanan kalabalığa hitap etti. Davutoğlu konuşurken alan çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Çevredeki yüksek binalara üzerine keskin nişancılar yerleştirilirken, polis helikopteri de alan üzerinde uçtu.

Davutoğlu konuşmasında, Diyarbakır’da ölmek istediğini vurgulayarak, “Dün bu saldırıları yaptılar. Zannettiler ki Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbekirli Ahmet bu saldırılardan korkar, Diyarbekir’e gelmekten çekinir. Aziz Diyarbekirliler biz bunlardan korkar mıyız? Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulucami’yi bırakır mıyız? Siz bizi tanıdınız, biz sizi tanıdık. Allah şahit olsun, Konya ne kadar emniyet içinde olacaksa, Diyarbakir de o kadar emniyet içinde olacak. Konya ne kadar huzurluysa, Diyarbakir de o kadar huzurlu olacak. Onlar Ankara’da otobüs durağında bekleyen mazlumları şehit ettiler. İstanbul’da kardeşlerimizi şehit ettiler, Diyarbakır’daki kardeşlerimizi şehit ettiler. Zannettiler ki korkacağız. Buradan da haykırıyorum. Korkmadık, korkmuyoruz, korkmayacağız. Allah canımı alacaksa işte dua ediyorum Diyarbakir’de alsın. Burada, Kürt kardeşlerimle birlikte bu emaneti teslim edeyim. Ama bizi bir adım bile geri attıramayacaklar" dedi. Davutoğlu’nu dinleyen kalabalığın sık sık PKK aleyhine slogan atması dikkat çekti.

Davutoğlu konuşmasının ardından Hasan Paşa Hanı’nda düzenlenen “Sur buluşması” adlı toplantıya katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Davutoğlu Sur’daki kentsel dönüşümle ilgili bilgi verdi.

Sur’daki Kentsel Dönüşüme Minare Kıstası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

Sur’da yaşayanların rızası olmadan bir tek adım atılmayacağını söyleyen Davutoğlu, "Her şeyi sizlerle konuşarak, sizlerle birlikte yapacağız. İstişare ederek, konuşarak yapacağız ama Sur’u da bu haliyle, teröristlerin yıktığı bu haliyle bırakmayacağız. En güzel şekilde inşa edeceğiz, yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz. Hiç kimse tereddüt etmesin, burada mülkü olanlar ellerindeki imkanlarıyla neler yapabileceklerse mimari planlama içinde yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada olanlar kira öder gibi, mülk sahibi olacak gibi düzenleme yapıyoruz. Kötü kentleşme esnasında gelip buralarda çok kötü şartlarda evlerde yaşayan vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecek. Gecekondu, işgalci gibi konumda olanlar dahi her biri en iyi şartlarda, çağdaş ev imkanlarına sahip olacaklar," diye konuştu.

Sur’da yapılacak binaların Ulu Camii minaresinden uzun olmayacağını vurgulayan Davutoğlu, “Sur'un mekanının korunması iki ana temele dayanacak. Birisi UNESCO kültürel mirası ilan edildiği için Dışişleri Bakanlığım döneminde bizzat takip ettiğim bir meseledir, Sur ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO kültür mirası olması. Elhamdülillah oldu, kabul ettirdik. Bu kültürel miras çerçevesinin dışında, Surlar ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili tek bir adım atılmayacak. Kültürel miras korunacak," diye konuştu.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG