Erişilebilirlik

Suriye Amerikan Büyükelçisinin Hama Ziyaretini Kınadı


Suriye Amerikan Büyükelçisinin Hama Ziyaretini Kınadı
Suriye Amerikan Büyükelçisinin Hama Ziyaretini Kınadı

Suriye hükümeti, Amerika’nın Şam büyükelçisinin Hama kentine yaptığı ziyareti kınadı ve Washington’u, bugün düzenlenmesi planlanan büyük gösteriler öncesinde halk arasında hükümet aleyhtarı propaganda yaymakla suçladı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi Robert Ford’un kendilerinden izin almadan düzenlediği ziyaretin “Amerika’nın Suriye’nin güvenliği ve istikrarına zarar vermeyi ve gerginliği arttırmayı amaçladığının net bir kanıtı olduğunu” savundu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Hama’ya giden Büyükelçi Ford’un göstericilerle dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla bazı kişilerle görüştüğünü söyledi. Ford’un Hama’da bugün de temaslarını sürdüreceğini kaydeden Nuland, Şam’daki büyükelçiliğin Suriye hükümetini ziyaretle ilgili olarak önceden bilgilendirdiğini belirtti.

Amerika’nın Sesi’ne telefonla demeç veren bir Suriyeli eylemci, çok sayıda kişinin, ordunun müdahale etme olasılığına karşı Hama’yı aileleriyle birlikte terk ettiğini bildirdi. Eylemci güvenlik kuvvetlerinin kenti tanklarla kuşattığını ve yüzden fazla kişiyi gözaltına aldığını bildirdi.

Suriyeli eylemci ayrıca kentte önceki günlerde en az 25 kişinin öldürüldüğünü ve 40’tan fazla kişinin yaralandığı yolundaki haberleri doğruladı. Askerler geçen hafta halkın kurduğu barikatları delerek kente girmişti.

Büyükelçi Robert Ford
Büyükelçi Robert Ford

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye hükümetinden göstericilere sert müdahaleye son vermesini istedi. Ban ayrıca Şam hükümetine BM yardım görevlilerine ve soruşturma ekibine izin vermesi çağrısında bulundu.

İnsan hakları eylemcileri Suriye’de gösterilerin başladığı Mart ayından bu yana en az bin 400 sivilin öldürüldüğünü savunuyor. Suriye hükümetiyse terörist ve İslamcı militanların yüzlerce güvenlik görevlisini öldürdüğünü öne sürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG