Erişilebilirlik

Kimyasal Silah Anlaşması Esat'ı Güçlendirir mi?


Kimyasal Silah Anlaşması Esat'ı Güçlendirir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Ortadoğu uzmanlarına göre, Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etme yönünde varılan anlaşma, bu ülkede iki buçuk yıldır devam eden iç savaşta önemli bir dönüm noktası olabilir

Kimyasal silahlar üzerinde varılan anlaşma, Suriye’deki iç savaşın gidişatını değiştirmedi. Uzmanlar bunun uzun vadede Devlet Başkanı Beşar Esat’ı güçlendireceğini, Suriye liderini devirmek için mücadele veren isyancılarıysa zor durumda bırakacağını savunuyor.

Steven Bucci, Heritage Vakfı’nın dış politika araştırmaları direktörü: “İsyancıların durumuna bakarsak, son yaşananlardan zararla çıkan onlar, Beşar Esat ise karlı çıktı. Hem Rusya’nın korumasına, hem de güvenine sahipti. Şimdiyse uluslararası toplumun güvenini kazanacak.”

Ancak ABC televizyonuna konuşan Başkan Obama aynı görüşte değil: “Ordusunu suçsuz siviller ve çocukların üzerine kimyasal silahlarla saldırtan Esat’ın meşruiyetini yeniden kazanabileceğini zannetmiyorum.”

Anlaşma Amerika’nın Suriye’ye yakın bir zamanda askeri müdahale olasılığını ortadan kaldırıyor. Nedeni Esat rejiminin kimyasal silahlarından vazgeçme sözü vermesi. Mücadelelerine ivme kazandırmayı bekleyen isyancılarsa şimdi rejime bağlı güçlerin daha şiddetli saldırılarına maruz kalabilir.

Özgür Suriye Ordusu Komutanı General Selim İdris: “Rusların ve Suriye yönetiminin, Şam’daki suçlu rejime zaman kazandırmak için oyalama taktiğine girdiğine inanıyoruz.”

Uzmanlar kimyasal silah anlaşmasının Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in uluslararası prestijini arttırdığını, üstelik Moskova’nın Suriye’ye silah desteğini sürdüreceğini savunuyor.

Brookings Enstitüsü Doha Merkezi’nin direktörü Salman Shaikh anlatıyor:
“Rusya stratejik profilini yükseltti. Ortadoğu siyasetine yön vermede neredeyse Amerika kadar etkili oldu.”

Shaikh Amerika’nın bölgedeki nüfuzunun da etkileneceğini düşünüyor:
“Başkan Obama, atmayı vadettiği adımı atmayarak konumunu daha da zayıflattı.”

Dikkatler Esat’ın üzerine yoğunlaştığı sırada, insan hakları örgütleri kendisine bağlı güçlerin tehdit edici boyutlarda katliamlar yaptığını bildiriyor.

Steven Bucci: “Ne yazık ki Esat önündeki bir ya da bir buçuk yılı daha güvence altına aldı. Bu çok üzücü, çünkü kendisi korkunç bir diktatör. Halkına çok korkunç şeyler yapıyor. Suriye halkı kendisinden daha iyi birini hak ediyor.”

Kimyasal silahlar belki yok edilebilir. Ama Suriye iç savaşı devam ettikçe konvansiyonel silahlarla kan dökmeye devam edilecek gibi görünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG