Erişilebilirlik

Suriye Barış Görüşmelerinde İlerleme


Cenevre görüşmelerine katılan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad
Cenevre görüşmelerine katılan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad
BM Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi Cenevre’deki barış görüşmelerinde Suriye hükümeti temsilcilerinin Humus’ta kuşatma altındaki bir bölgeden kadın ve çocukların hemen çıkmalarına izin vermeyi kabul ettiklerini açıkladı.

Hükümet kuvvetleri, Suriye’nin en büyük kentlerinden biri olan Humus’u isyancılardan geri almak için sürekli bombalıyor.

İbrahimi ayrıca muhalefetin Şam hükümetine isyancıların elindeki tutuklu listesini vermeyi kabul ettiğini bildirdi.

Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcileri arasında Cenevre’de BM arabuluculuğu ile yürütülen görüşmeler Pazar günü yeniden başladı. Görüşme gündemi insani sorunlar oluşturuyor.

BM Özel Temsilcisi Pazar günkü görüşmelerde Suriye ceza evlerindeki aralarında kadınlar, çocuklar ve yaşlılar da bulunan binlerce tutuklunun serbest bırakılması konusuna ağırlık verildiğini açıkladı.

Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşa son vermek amacıyla Cenevre’de yürütülen görüşmelerde Esat rejimi yetkilileri ve muhalefet temsilcileri ilk kez yüz yüze geliyor.
Suriye hükümeti Cuma günü muhalefetle birlikte haftasonuna kadar “ciddi oturumlara” başlanmaması durumunda Cenevre-2 görüşmelerinden çekilme tehdidinde bulunmuştu.

Suriye muhalefetiyse Beşar Esat çekilmeden hükümetle doğrudan görüşmelere girmeyi reddediyor. Şam hükümeti, bu talebi reddediyor ve isyancı muhalefeti ‘terörist’ diye tanımlıyor.

Uluslararası arabulucu Lahdar İbrahimi, büyük sorunları çözmeye girişmeden önce görüşmelerde insani konulara ağırlık verilmesini savunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG