Erişilebilirlik

Suriye’de Çözüm Toplantısı Haftaya Yapılacak


Viyana'da basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry
Viyana'da basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’deki kanlı savaşın durdurulması için gelecek hafta içinde uluslararası bir zirve yapılacağını duyurdu. Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la görüşmesinden sonra Viyana’da gazetecilerle görüştü.

İki diplomat Washington ve Moskova arasında, Suriye’nin siyasi geleceği konusunda ortak noktaları görüşmek için toplanmıştı.

Kerry ve Lavrov aynı zamanda Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarıyla da görüştü. Kerry, bu görüşmeleri yapıcı ve yararlı olarak nitelendirdi. Kerry, tüm tarafların gelecek cumadan itibaren “anlamlı bir siyasi süreç” için buluşacağını bildirdi.

Görüşmelerin bir öğrenme süreci olacağını ve herhangi bir tarafın lider olarak öne çıkmayacağını söyleyen Kerry, amacın ilgili ülkelerden fikir alarak farklı çözüm önerilerini araştırmak olduğunu belirtti.

Rusya ve Ürdün Plan Yapıyor

Kerry’nin açıklamalarından daha önce Lavrov ve Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cudeh, iki ülkenin Suriye’deki askeri operasyonlarda eşgüdüm izleyeceğini açıkladı.

Açıklama, Kerry’nin Ürdün’ü ziyareti öncesinde geldi. Kerry aynı zamanda Filistinli lider Mahmut Abbas’la da görüşecek.

Lavrov, terörle mücadele eden diğer ülkelerin de girişime dahil olabileceğini söyledi.

Cudeh, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Ürdün Kralı Abdullah’ın, Suriye’deki durumla ilgili görüşmeyi sürdürdüğünü açıkladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, cuma günkü görüşmelerden önce Rusya’nın Suriye’ye müdahalesini çok tehlikeli olarak gördüklerini, çünkü bunun savaşı daha da yoğunlaştırdığını söyledi.

Karşıt Görüşler

Amerika ve Rusya, Suriye’de hava operasyonlarını sürdürse de iki ülkenin çözüm hakkındaki düşünceleri farklı.

Rusya Beşar Esat’ı siyasi ve askeri olarak desteklerken, Amerika Esat’ın Suriye’de siyasi bir geleceğinin olmaması gerektiğini düşünüyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşen John Kerry, önemli olanın, Suriye’de iktidarın el değiştirmesi ve paylaşım sürecinin Suriye halkına devredileceği bir siyasi sürece ulaşılıp ulaşılamayacağı olduğunu söyledi.

Amerika, ılımlı muhalif gruplara silah sağlarken, Rusya Suriye hükümetine destek amacıyla muhalifleri bombalıyor.

Putin’den İthamlar

Perşembe günü konuşan Vladimir Putin, Amerika’yı Ortadoğu’da ikili bir oyun oynamakla suçladı. Putin, Amerika’nın bir taraftan terörle mücadele ederken, diğer taraftan bölgede kendi çıkarlarını koruduğunu söyledi.

Amerika’nın BM Özel Temsilcisi Samantha Power ise Rusya’nın hava saldırılarının Suriye’de IŞİD’i güçlendirmeye yaradığını söyledi. Power, Kerry-Lavrov görüşmesinin, Rusya’yı Suriye’de siyasi çözüm sürecine dönmeye ikna edeceğini umduğunu belirtti.

Kerry, Viyana’da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, AB Dış İlişkiler Sorumlusu Federica Mogherini ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştü.

ABD bir taraftan da İsrailli ve Filistinliler arasında süren ve bugüne dek çoğu Filistinli 60 kişinin ölümüne neden olan çatışmalarda iki tarafı, siyasi söylemlerini yumuşatmaya davet etti.

Netanyahu ile 4 saat görüşen Kerry, çıkışta, ülkedeki gerilimin düşeceği yönünde temkinli bir iyimserlik içinde olduğunu açıkladı. Kerry, önümüzdeki günlerde ülkedeki huzursuzluğun azalması için önerilerin masaya yatırılabileceğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG