Erişilebilirlik

Suriye Kimyasal Silah Kullandı mı?


Suriye Kimyasal Silah Kullandı mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
Başkan Obama Amerika’nın elinde Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına dair kanıt bulunduğunu, ancak bir karşılık verilmeden önce daha somut kanıtlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Uzmanlar Suriye’de hükümetin kimyasal silah kullanmasının, iki yıldır süren savaşta ayaklanmacılara karşı giderek artan sertlikte müdahale eğiliminin devamı olabileceği görüşünde.

Amerikan istihbarat kurumları Suriye hükümetinin sinir sistemini etkileyen ölümcül sarin gazı kullandığına inanıyor.

Ancak Başkan Obama’ya göre, eldeki deliller Amerika’nın harekete geçmesi için yeterli değil: “Elimizde şu anda bulunan deliller Suriye’de kimyasal silah kullanıldığını gösteriyor. Ancak nasıl kullanıldığını, kimin, ne zaman kullandığını bilmiyoruz.”

Bazı uzmanlara göre bu silahların sınırlı ölçüde kullanılmasındaki amaç can kaybını az tutmak ve bu da Esat’ın verdiği stratejik bir karar.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü araştırma görevlisi Joseph Holliday, eski bir askeri istihbarat uzmanı.

Holiday, “Bu silahların savaşa sınırlı şekilde dahil edilmesinin amacı, tepkiyi azaltmak. Bu da sonradan kimyasal silah kullanımının arttırılmasının yolunu açacak,” şeklinde konuşuyor.

Özgür Suriye Ordusu’nun kumandanı Selim İdris, Başkan Obama’ya yazdığı bir mektupta Esat’ın kimyasal silah kullanmasının gelecekte bu tip silahları daha yoğun biçimde kullanma stratejisinin bir parçası olabileceğini bildirdi.

Kimyasal silah kullanımı Esat hükümetinin savaşın yoğunluğunu arttırma modeline uygun görünüyor.

Önce ayaklanmacıların elindeki kentleri topçu ateşine tutan hükümet, sonra savaş helikopterleri ve savaş uçakları kullandı.

Ordu, yoğun yerleşim merkezlerine Scud füzeleriyle saldırdı.

Joseph Holliday, “Bence Esat blöfümüzü gördü çünkü birçok açıdan Suriye’ye askeri müdahale için çok fazla iyi seçeneğimiz yok,” diyor.

Esat hükümeti geçenlerde Şam’da meydana gelen patlamalardan teröristleri sorumlu tutuyor. Hükümet kimyasal silah kullandığını da reddediyor.

Beşar Caferi, Suriye’nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi: “Eğer ellerinde güvenilir kanıtlar varsa bunları genel sekreterle ve bizlerle paylaşmaları gerekir.”

Uzmanlara göre, kimyasal silah kullanımı, hükümetin sivilleri ayaklanmacıların elindeki bölgelerden altyapıya zarar vermeden çıkarmak için kullandığı bir strateji.

Bu taktikle hükümet, ayaklanmacıların bu bölgeleri ele geçirmesine rağmen, bölge halkını kaybetmesini sağlayabilir.

Joseph Holliday, “Potansiyel olarak ülke nüfusunun dörtte birinin kendi kentleri içinden, şehir dışına ya da ülke sınırları dışına hareket etmeye zorlandığını görebiliriz,” diyor.

Özgür Suriye Ordusu ise, Suriye’nin Esat hükmetinden ve kimyasal silahlardan kurtulması için Amerika’dan yardım bekliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG