Erişilebilirlik

'Suriye Konusunda Bıçak Sırtında Politika Yapılıyor'


Suriye’de şiddet artarak sürüyor ancak krize şimdiye dek herhangi bir çözüm umudu doğmuş değil. Özellikle Amerika ile Rusya ve Çin arasındaki söz düellosu BM Güvenlik Konseyi’nden çözüme aracılık edebilecek bir tasarı çıkması olasılığının da şimdilik düşük olduğunu gösteriyor. ODTÜ Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Recep Boztemur’la Suriye krizindeki gelişmeleri ve bu konudaki öngörülerini konuştuk.

Suriye ve Türkiye Arasında Bir Çatışma Olası mı?

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Recep Boztemur, “Türk dış siyasetinin ve Türk Genelkurmay’ının akil insanlardan oluştuğu ve savaş planlarının çok ciddi çalışıldıktan sonra kararlaştırıldığını düşünüyorum. Dolayısıyla kısa ve orta vadede Türkiye-Suriye arasında bir çatışma beklemiyorum” diyor. Prof. Dr. Boztemur, her şeye rağmen Türkiye ile Suriye’nin çok yakın iki komşu olduğunu da söylüyor ve “Türkiye herhangi bir misillemede bulunursa, Suriye’de yeni gelecek yönetimi de Suriye halkını da karşısına alır. Bu yüzden Türkiye ancak uluslararası toplumun ortak kararıyla harekete geçebilir. Kendiliğinden bir şey yapmaz” diye konuşuyor.

(ODTÜ Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Recep Boztemur’la söyleşimizi tüm detaylarıyla dinlemek için aşağıdaki ses dosyasına tıklayabilirsiniz)

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:16:47 0:00
Linki indirmek için


Prof. Dr. Recep Boztemur, “ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin Suriye’de çözümün askeri bir harekattan başka bir şeyle sağlanamayacağı inancındalar. Ancak askeri harekat sonrası ortaya çıkacak kargaşa hem bölgeyi hem de muhalefeti de etkileyecek olduğu için böyle bir müdahaleden kaçınıyorlar. Askeri müdahale sonrası Esad giderse kargaşa olur inancı taşıyorlar. Esad’dan sonra ortaya çıkabilecek olan toplumsal, iktisadi, siyasal krizler bütün bölgeyi etkileyecektir endişesi var. O yüzden yakın vadede bir askeri harekat öngörmüyorum” diyor.

Suriye Krizinde Bıçak Sırtında Dengeler

“Suriye konusunda dengeler bıçak sırtında” diyen Prof. Dr. Boztemur şöyle devam ediyor: “Suriye konusunda, Annan ile İran arasında görüşmeler, Batı ile Rusya ve Çin arasında hassas dengeler; yine Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar ile Suriye muhalifleri arasındaki hassas dengeler yürütülmeye çalışılıyor. Ancak bütün bu bıçak sırtında politikalardan herhangi bir şey elde edilebilmiş görünmüyor.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG