Erişilebilirlik

Suriye Ordusundan Sınır Kasabalarına Operasyon


Zabadani'deki gösterilerden görüntü
Zabadani'deki gösterilerden görüntü

Suriye birlikleri Irak sınırındaki El-Bukemal kasabasını kuşatma altına alırken, muhaliflerin Esad’a karşı alternatif bir hükümet kurma çalışmalarına hız verdikleri bildiriliyor.

Görgü tanıkları, sınırdaki El-Bukemal’e helikopterlerle gelen yaklaşık bin askerin, tank ve kurşuk geçirmez araçlarla desteklendiğini haber veriyor. Dün kasabayı kuşatma altına alan ordu birliklerinin açtığı ateş sırasında en az bir göstericinin öldüğü bildirildi. İnsan hakları grupları, bazı Suriyeli askerlerin göstericilere ateş açmayı reddettiğini ve muhalefete katıldığını öne sürdü.

Ordu birlikleri, El-Bukemal’e Cumartesi günü Suriyeli ajanların beş kişiyi öldürmesinin ardından girdi. İstihbarat birimlerine bağlı silahlı kişilerin öldürdüğü siviller arasında 14 yaşında bir çocuk da bulunuyor. Olayın ardından binlerce kasabalı sokaklara dökülüp protesto gösterisi düzenlemişti.

Hükümet yanlısı el-Vatan gazetesi, kasabada gerilimin çok yüksek olduğunu ve büyük bir askeri operasyonun eli kulağında olduğunu haber veriyor. Resmi haber ajansı SANA ise, Cumartesi günkü olayları “Silahlı terör çeteleri üç güvenlik yetkilisini öldürdü,” şeklinde verdi.

Irak’ın Sünni bölgesine yakın olan sınır kasabası El-Bukemal’de yaşayan Suriyelilerin büyük bölümü de Sünni.

Bu arada, Suriye birliklerinin Lübnan sınırındaki Zabadani kasabasına saldırdığını ve en az 70 kişiyi göz altına aldığı haber veriliyor.

XS
SM
MD
LG